Την καθαίρεση τριών κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης κοινοποίησε η Εκκλησία της Ελλάδος

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε εγκύκλιο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Μητροπόλεις, με την οποία γνωστοποιεί την καθαίρεση τριών κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, οι ιερείς που καθαιρέθηκαν είναι οι Ιερομόναχος Ιωακείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Γιακουμάκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Εμμανουήλ Σαρρής του Ιωάννου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ο Δημήτριος Γουλερμάκης του Εμμανουήλ, της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο λόγος της καθαίρεσής τους ήταν ότι υπέπεσαν σε “κανονικά παραπτώματα” και ως εκ τούτου τους επιβλήθηκε η “εσχάτη ποινή”.

Παρατίθεται ολόκληρη η Εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Διά του παρόντος και κατόπιν των υπ’ αριθ. πρωτ. 940/ 30.10.2023, 953/1.11.2023 και 954/1.11.2023 Εγκυκλίων Σημειωμάτων του Προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, γνωρίζομεν υμίν, ότι οι Ιερομόναχος Ιωακείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Γιακουμάκης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Εμμανουήλ Σαρρής του Ιωάννου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Δημήτριος Γουλερμάκης του Εμμανουήλ, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, διά τα εις α υπέπεσον κανονικά παραπτώματα, καθυπεβλήθησαν υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης τη εσχάτη ποινή της, από του ον έφερον βαθμού της Ιερωσύνης, καθαιρέσεως και επανήχθησαν εις τας τάξεις των λαικών.
Την Κανονικήν ταύτην Απόφασιν της Εκκλησίας της Κρήτης ανακοινούμεν υμίν προς ενημέρωσιν υμών και διά τα καθ’ υμάς.

Εντολή και Εξουσιοδοτήσει της Ιεράς Συνόδου

Ο Αρχιγραμματεύς

Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης