Την καθαίρεση του πρώην εξάρχου Αθηνών Δαμιανού αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Την απόφαση να καθαιρέσει από την ιερωσύνη τον Αρχιμανδρίτη Δαμιανό, πρώην έξαρχο Αθηνών, ο οποίος μέχρι σήμερα τελούσε σε αργία, έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Επίσης, η Σύνοδος αποφάσισε την αποκοπή του Αρχιμανδρίτη από την Αγιοταφική Αδελφότητα, καθώς υπέπεσε σε κανονικά παραπτώματα.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέτασε επίσης θέματα όπως το πρόσφατο ταξίδι του Πατριάρχη κ. Θεοφίλου στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή του στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την έκθεση των πεπραγμένων της Εξαρχίας Κύπρου υπό του Εξάρχου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Την Δευτέρα, 29η Μαίου 2023, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συνελθούσα υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου επελήφθη διαφόρων θεμάτων του Πατριαρχείου μεταξύ των οποίων τα κάτωθι:

α. Αι εορταί του Αγίου Πάσχα καί της τελετής του Αγίου Φωτός του Μεγάλου Σαββάτου.

β. Η προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας κυρού Κορνηλίου.

γ. Το πρόσφατον ταξίδιον του Μακαριωτάτου εις Βρυξέλλας καί η συμμετοχή Αυτού ως προσκεκλημένου εις τήν Στέψιν του Βασιλέως του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου του Γ ΄.

δ. Η έκθεσις των πεπραγμένων της Εξαρχίας Κύπρου υπό του Εξάρχου Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου.

ε. Η έκθεσις του Σχολάρχου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου περί της Λειτουργίας της Σχολής Σιών.

στ. Η απόφασις καθαιρέσεως εκ της Ιερωσύνης του άχρι τούδε εν αργία τελούντος Αρχιμανδρίτου Δαμιανού, πρώην Εξάρχου Αθηνών καί της αποκοπής αυτού εκ της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος διά τά εις ά υπέπεσε κανονικά παραπτώματα.