Την επιβολή κυρώσεων κατά του Πατριάρχη Μόσχας αποφάσισε η ΕΕ

Σε συμφωνία κατέληξε σήμερα το πρωί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε tweet του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, η οποία καλύπτει περισσότερο από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών από τη Ρωσία, «κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή».

Στο νέο, έκτο πακέτο, των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβάνεται και η Alina Kabaeva, πρώην Ολυμπιονίκης, «στενά συνδεδεμένη» με τον Πούτιν, καθώς και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου και του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg, η Ουγγαρία τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στον Πατριάρχη Κύριλλο.

Την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας είχε προτείνει η Κομισιόν ήδη από τις αρχές Μαΐου, στο πλαίσιο της έκτης δέσμης μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, “ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, υπογραμμιζόταν σε έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε στον Τύπο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει αυξήσει τα κηρύγματά του που υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αυτά κάνει λόγο για έναν αγώνα κατά των «δυνάμεων του κακού» που αντιτίθενται στην ιστορική «ενότητα» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ “ευλογεί” και τα όπλα για τη νίκη των ρωσικών δυνάμεων έναντι της Ουκρανίας.