Για το Ουκρανικό, τη Χάλκη και την Τουρκία συζήτησε ο Βαρθολομαίος με Μπάιντεν και Μπλίνκεν (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:42

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Λευκό Οίκο, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε μια εγκάρδια συνάντηση σε θερμό κλίμα με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο.

Η συζήτηση περιλάμβανε την κοινή αίσθηση του επείγοντος που δημιούργησε η κλιματική κρίση.

Όπως υπογράμμισαν εκκλησιαστικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν επρόκειτο για εθιμοτυπικές επαφές, καθώς οι δύο συναντήσεις έγιναν με διευρυμένες αντιπροσωπείες και με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι η ανάγκη ανταπόκρισης των πολιτικών ηγετών είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης της COP26 στη Γλασκώβη.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αποφασιστική του απάντηση στην πανδημία και για την ετοιμότητα του στη στήριξη των αναπτυσσόμενων κρατών ώστε να διασφαλίσουν εμβόλια κατά του κορονοϊού για τον πληθυσμό τους.

Κατάσταση στην Τουρκία και πίεση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Από την πλευρά της πατριαρχικής αντιπροσωπείας, τονίστηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως υπογραμμίστηκε, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την πλευρά της Αθήνας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η πατριαρχική αποστολή ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να κάνουν ένα επιπλέον βήμα που θα κινείται πέρα από το επίπεδο της ρητορικής. Όπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξει τακτική, καθώς η πολιτική της δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα για τη Χάλκη.

Όσον αφορά στην κατάσταση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και εμφανίστηκε περίεργος για το πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

Διαθρησκειακός Διάλογος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης γνωρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πιστός καθολικός. Ως εκ τούτου, του μετέφερε τις ευχές και τους εγκάρδιους χαιρετισμούς από τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν από μια εβδομάδα.

Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον διαθρησκειακό διάλογο που διεξάγεται με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και με άλλες χριστιανικές ομολογίες. Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από κοινού με την Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία για τη παροχή εμβολίων σε χώρες του τρίτου κόσμου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσουν άνετα.

Αυτοκεφαλία Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται με πρόσχημα τη παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αντίκεινται στην εκκλησιαστική κανονικότητα και υποσκάπτουν την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στον αμερικανικό παράγοντα για τον μη εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Μετά τη συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης προχώρησε σε δηλώσεις έξω από το Οβάλ Γραφείο στους εκπροσώπους του Τύπου που ήταν συγκεντρωμένοι.

Όπως τόνισε ο Πατριάρχης, “κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, θίξαμε πολλά θέματα που αφορούν στην ειρήνη παγκοσμίως και στην ελπίδα για αυξημένη περιβαλλοντική δικαιοσύνη σε αυτόν τον πλανήτη που μοιραζόμαστε όλοι.

Επισημαίνουμε με εκτίμηση την δέσμευση του Προέδρου για περιβαλλοντική ευθύνη και την προθυμία του να πρωτοστατήσει.

Έχουμε υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες στα 30 χρόνια Πατριαρχίας μου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Επίσης, εκφράσαμε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες μας για παγκόσμια σταθερότητα, και τον ρόλο που θα μπορούσαν να φέρουν τα εποικοδομητικά και θετικά θρησκευτικά κινήματα.

Ο Πρόεδρος μας ευχαρίστησε για τις δεκαετείς προσπάθειές μας. Οι προσπάθειές μας για προώθηση της χριστιανικής ενότητας και της διαθρησκειακής κατανόησης και συνεργασίας, έχουν μόνο μία αρχή, τον διάλογο. Θεωρούμε τον διάλογο ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης του παρόντος ή του μέλλοντος.

Έχουμε ευθύνη να καθοδηγούμε τις τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ως μεγαλύτερος αδερφός μιας οικογένειας. Αυτή η αίσθηση οικογένειας είναι εγγενώς Ορθόδοξη, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρεμβαίνει στις σχέσεις μας που είναι μέσω και με τον Ιησού Χριστός, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου.

Επομένως, εκφράζουμε την αμέριστη ικανοποίηση μας για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι ένας άνθρωπος με πίστη και όραμα και ξέρουμε ότι θα προσφέρει σε αυτή την υπέροχη χώρα και στον κόσμο, την καλύτερη διακυβέρνηση και κατεύθυνση, στο πλαίσιο των σημαντικών εξουσιών του”.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν προχώρησε στην επαναβεβαίωση ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνεχή προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».