Την Ανάσταση την χωνεύουμε με τα μάτια της πίστεως και της ελπίδος στον Κύριον Ιησούν Χριστόν

Επί της Αναστάσεως Του, ο Χριστός απευθυνόμενος στον Θωμά λέει: ” Μην αμφιβάλλεις και πίστεψε… Πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου. Μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ’ έχουν δεί! ” (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο 20.27-29).

Την Ανάσταση την χωνεύουμε με τα μάτια της πίστεως, του πνεύματος, της Αγάπης και ελπίδος στον Κύριον Ιησούν Χριστόν.

Η Ανάσταση είναι μια από τις ενέργειες του Χριστού ως Θεός όπως το λέει σε μια προσφώνηση στο μνημόσυνο: ” ότι Συ ει η Ανάσταση, η Ζωή…”

Ο Άνθρωπος δεν μπορεί να δει τον Θεόν και να ζήσει, αλλά μόνον εάν ο Θεός σε χαμηλότατο βαθμό επιτρέψει εκείνον να αισθανθεί την ελάχιστη δόξη Του όπως το’ κανε με τον Μωυσή (Έξοδος 33:18-23)

Οι 3 Απόστολοι εθεάσαντο την ΜΕΤΑΜΌΡΦΩΣΗ όπως τους επέτρεψε ο Κύριος, αλλ’ όμως εκείνοι δεν άντεξαν την λαμπρότητά Του και έπεσαν.

Χωρίς την Ανάσταση, η Σταύρωση θα ήταν η πιο ντροπιασμένη αποτυχία του Χριστού πάνω στη γη και η λαμπρότατη νίκη του διαβόλου. Γι’αυτό λέει ο Απ. Παύλος: ” Κι αν ο Χριστός δεν έχει αναστηθεί, τότε το κήρυγμά μας είναι χωρίς νόημα, το ίδιο και η πίστη μας”(ά Κορ. 1. 14-15).

Το θαύμα της Αναστάσεως παραμένει το ανώτατο απόκρυφον μυστήριον του Θεού στους Αγγέλους, ανθρώπους και στον διάβολον επειδή είναι η λύση, η θεϊκή απάντηση για την σωτηρία της ανθρωπότητας και η υπερβολική νίκη κατά του σατανά, κατά του θανάτου και της φθοράς.

Την Ανάσταση την απολαμβάνουμε δια της μέθεξης στην δόξα του Χριστού, μετά πίστεως και αγάπης προς Αυτόν.

Πηγή: Ορθόδοξη Μητρόπολη Ζάμπιας, Αρχιδιάκονος Προδρομος