Τιμήθηκε η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ορεινή Ναυπακτία

Την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Πάσχα του καλοκαιρού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος το εόρτασε στην Ορεινή Ναυπακτία.

Την κυριώνυμο ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο π. Πολύκαρπο και τον Διάκονο π. Παίσιο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, με αφορμή την φετινή σύμπτωση της Εορτής ημέρα Κυριακή, που εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού, μίλησε για την μετάσταση και του σώματος της Θεοτόκου στους ουρανούς.

Είπε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι ένα «θεολογούμενο», δηλαδή συζητήσιμο, όπως λένε μερικοί, αλλά αποτελεί την θεολογία της Εκκλησίας μας, που εκφράζεται από τους αγίους Πατέρες και στην υμνογραφία της.

Αναφέρθηκε στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό και διάβασε σχετικό κείμενό του από ομιλία του στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στην οποία γίνεται λόγος για μετάσταση του σώματος της Παναγίας στους ουρανούς και μάλιστα χαρακτηρίζεται ως παλαιά παράδοση. Πρώτη επίσημη αναφορά στο γεγονός αυτό, είπε ο Σεβασμιώτατος, ανάγεται στην εποχή της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Στην Ιερά Μονή εκκλησιάσθηκαν επίσης ο Βουλευτής του Νομού κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλός, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Παπαιωαννίδης κ.α.

Την παραμονή της Εορτής ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Εσπερινό με τα Εγκώμια της Θεοτόκου στην Αράχοβα της Ορεινής Ναυπακτίας. Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Καλλίνικος, ο Εφημέριος Αρχιμ. π. Γαβριήλ, ο Πρωτοπρ. π. Νικόλαος Μασγάλας και ο π. Χρήστος Δανιάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την Κοίμηση της Θεοτόκου, όπως τα περιγράφει ο μεγάλος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, υπογραμμίζοντάς την μεγάλη δόξα και Χάρη της Θεοτόκου, και την μεγάλη δόξα και Χάρη της εορτής της.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Εφημέριο π. Γαβριήλ για την προετοιμασία της εορτής και των Εγκωμίων και γενικότερα για την υπηρεσία του ως Αρχιερατικού Επιτρόπου στην ορεινή αυτή περιοχή, καθώς και τους άλλους Ιερείς που υπηρετούν στις ορεινές Ενορίες τους.

Πριν την έναρξη του Εσπερινού και μετά την Ακολουθία ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα καφενεία του χωριού και την πλατεία και χαιρέτισε τους επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι στην διαδρομή προς και από την Αράχοβα ο Σεβασμιώτατος έψαλε το τρισάγιο και ευχήθηκε για τους κεκοιμημένους στο κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου Ορεινής Ναυπακτίας, όπου αναπαύεται και ο αείμνηστος π. Στέφανος Αβραμίδης, και στο κοιμητήριο της Κλεπάς, όπου αναπαύονται και τα αδέλφια Δημήτριος και Μαρία Ευθυμίου.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του ταξίδεψαν για την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, προκειμένου να λειτουργήσει την άλλη ημέρα στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, ενώ ο Ιερομόναχος π. Νικόδημος είχε πάει να εξυπηρετήσει μια ορεινή Ενορία.