Τιμή σε ιερείς λευκασμένους στη διακονία στα χωριά της Ι.Μ. Πατρών

Σε κλίμα κατανύξεως και ιεράς συγκινήσεως κατά την περιοδεία του στα ορεινά χωριά της Μητροπόλεως Πατρών, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, τίμησε Ιερείς, λευκασμένους στην ιερατική διακονία, στα χωριά της Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών, οι οποίοι επί δεκάδες ετών, φιλόθεοι και φιλάγιοι, ιερατεύουν δοξάζοντες τον εν Τριάδι προσκυνούμενον Θεόν και διακονούντες τους ευσεβείς Χριστιανούς που απέμειναν στα χωριά της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης τους χαρακτήρισε ήρωες που φυλάσσουν πνευματικές θερμοπύλες σε καιρούς δύσκολους, που εγκαταλείφθησαν και ερήμωσαν τα χωριά της εκεί περιοχής, ένεκα της κακής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών για την ύπαιθρο χώρα.

«Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τα χωριά μας, όσο μπορούμε, ζωντανά», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος, «και για αυτό ευκαίρως ακαίρως τα επισκεπτόμεθα και τους δίνουμε πνοή με τις λειτουργικές και λατρευτικές συνάξεις και άλλες τελετές. Όμως εκείνοι που κρατάνε τα χωριά μας ακόμα ζωντανά είναι οι Ιερείς μας, οι περισσότεροι των οποίων κατοικούν σε αυτά με τις οικογένειές τους. Ελευκάνθισαν λειτουργούντες, στους κεντρικούς Ναούς των χωριών και στα Εξωκκλήσια και συνεχίζουν να χτυπούν την καμπάνα για να συνάξουν τα εσκορπισμένα τέκνα των ορεινών ενοριών. Δεν ζήτησαν μεγάλες ενορίες ή μετακινήσεις τους στις πόλεις. Κάποιοι εξ αυτών, όταν τους προτάθηκε κάτι τέτοιο, ευγενώς ηρνήθησαν μη θελήσαντες να εγκαταλείψουν το μικρόν, αλλά ηγαπημένο ποίμνιό τους. Υποκλινόμεθα μπροστά στην ιερατική τους Διακονία και τους ευχόμεθα υγιείαν αμφιστεφή και μακροχρόνιον διακονίαν εις το Γεώργιον του Κυρίου» τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.

Το εκκλησίασμα σε όλες τις περιπτώσεις επικρότησε με χαρά την ενέργεια αυτή του Μητροπολίτη, κραυγάζοντας το «Άξιος» και χειροκροτώντας.

Πρόκειται για τους Ιερείς:

π. Πέτρο Αλεξόπουλο, Εφημέριο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής, Μιχοίου.
π. Νικόλαο Παπαχρυσανθακόπουλο, Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, Καρπέτα.
π. Παρασκευά Πατέλη, Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου, Μανεσίου και τεσσάρων άλλων οικισμών.
π. Νικόλαο Δεκή, Εφημέριο της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Χαλανδρίτσης και
π. Χρίστο Χατζή, Εφημέριο της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής, Περιβόλας Πατρών.

Όλοι οι παραπάνω κληρικοί δέχθηκαν με συγκίνηση, ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη προς τον κ. Χρυσόστομο, την προσγενομένη τιμή, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν έως εσχάτης αυτών αναπνοής να προσφέρουν θυσιαστικά τον εαυτό τους, ιερατεύοντας έμπροσθεν του ιερού και παναγίου Θυσιαστηρίου.