Τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Μητροπολίτη Κιέβου – Τι συζήτησαν

Τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β ‘ και του Μητροπολίτη Κιέβου και Όλης της Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Ο Αρχηγός της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ένταξη της Εκκλησίας της Κύπρου στον αριθμό των Τοπικών Εκκλησιών που ακολούθησαν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Είμαστε όλοι χαρούμενοι που αποδεικνύουμε την πληρότητα της προσευχής και της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ανέφερε επίσης την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2016 και την συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι άλλες Τοπικές Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Εκκλησίας, πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι στην Ουκρανική Εκκλησία έχει δοθεί Τόμος και είναι στο Δίπτυχο των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε επίσης τον Μητροπολίτη Κιέβου να επισκεφτεί την Εκκλησία της Κύπρου. «Όλες οι χώρες βρίσκονται τώρα σε μια δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας, αλλά ζητώ από την Μακαριότητα σας να θυμηθεί αυτήν την πρόσκληση, θα χαρούμε να σας δούμε στην Κύπρο και να συμπροσευχηθούμε» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκληση και μίλησε για τις τρέχουσες συνθήκες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τη στάση της κοινωνίας και του κράτους και τις σχέσεις με άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

«Η ουκρανική κοινωνία είναι πολύ χαρούμενη που άκουσε ότι ο Μακαριότητα σας άρχισε να μνημονεύει το όνομα του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Δίπτυχο, το οποίο μαρτυρεί την πλήρη κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Τα νέα αυτού του γεγονότος καλύφθηκαν ευρέως από όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλοι με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσω αυτές τις μέρες συγχαίρουν την Εκκλησία μας για αυτό και ευχαριστώ θερμά την Μακαριότητα Σας», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου καλή υγεία, ταχεία ανάρρωση, μακρά ευλογημένα χρόνια διακονίας, ειρήνη και ευημερία στον Θεοσεβούμενο Ορθόδοξο λαό της Κύπρου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ευχαρίστησε για τις ευχές και ευχήθηκε ό, τι καλύτερο στον Προκαθήμενο, την Ουκρανική Εκκλησία και ολόκληρη την Ουκρανία.