Τηλεδιάσκεψη Αρχηγών των Εκκλησιών Ιεροσολύμων

Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των Αρχηγών των Εκκλησιών Ιεροσολύμων με αφορμή το νέο έτος. Η συνάντηση διεξήχθη ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Zoom λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κατ’ αυτήν, o Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες Αρχηγούς των άλλων Εκκλησιών, Κουστωδόν της Αγίας Γής, Αρχιεπίσκοπο της Αγγλικανικής Εκκλησιάς στα Ιεροσόλυμα, Αρχιεπίσκοπο της Κοπτικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα, της Λουθηρανικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα και λοιπούς.

Ειδικότερα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τόνισε ότι «η ενότητα του ουρανού και της γης, του Θεού και της ανθρωπότητας, την οποία γιορτάζουμε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, έχει ύψιστη σημασία για εμάς, γιατί μας θυμίζει την ενότητα στην οποία καλούμαστε στην αποστολή μας τους Αγίους Τόπους. Εμείς που αποκαλούμε τους Αγίους Τόπους σπίτι μας, ενώνουμε τις προσευχές μας από τη Βηθλεέμ, καθώς έχουμε γίνει μάρτυρες του μυστηρίου της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στο χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανέφερε ότι «Η ανθρωπότητα βιώνει δοκιμασίες, πόνο, ταλαιπωρία και θάνατο. Αλλά σε αυτό το σκοτάδι και την απελπισία, το αληθινό Φως έχει λάμψει στον κόσμο μας και στις καρδιές μας. Το Φως που ήρθε για να διαφωτίσει τους πάντες. Όπως διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο του Αγίου Λουκά: «Διὰ σπλάγχνα ἐλέους Θεοῦ ἡμῶν, ἐν οἷς ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἀνατολὴ ἐξ ὕψους ἐπιφᾶναι τοῖς ἐν σκότει καὶ σκιᾷ θανάτου καθημένοις, τοῦ κατευθῦναι τοὺς πόδας ἡμῶν εἰς ὁδὸν εἰρήνης.» (Λουκάς 1: 78- 79). Αυτή είναι η χαρά των Χριστουγέννων. Αυτό είναι το αληθινό Φως που φέρνει η Πρωτοχρονιά σε όλους μας».

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων