Τι σημαίνει για την Εκκλησία το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών

της Έφης Ευθυμίου

Καθώς τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να συνέλθουν από το απροσδόκητο αποτέλεσμα των εκλογών με τη μεγάλη διαφορά νίκη της ΝΔ, στην Εκκλησία ήδη αρχίζουν να καταστρώνονται σχέδια για την “επόμενη ημέρα”.

Όπως έχει γράψει ξανά το orthodoxtimes.gr, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα ήταν ευχαριστημένος με οποιοδήποτε αποτέλεσμα (νίκη Νέας Δημοκρατίας ή ΣΥΡΙΖΑ). Και αυτό διότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων.

Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει συνεργαστεί άριστα η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την προηγούμενη τετραετία.

Είχε παραχωρήσεις και “επιτεύγματα” που δεν της τα έδωσε άλλη κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των οργανικών θέσεων των κληρικών, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που αποτυπώθηκε -όπως φάνηκε και στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα – και στον τρόπο που κινήθηκαν σ αυτές τις εκλογές οι κληρικοί είτε με την ψήφο τους είτε σε συνομιλίες τους με ψηφοφόρους.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει μια καλή σχέση με τον πρωθυπουργό και ο καθένας φαίνεται ότι γνωρίζει τα όριά του και προσέχει να μην τα ξεπερνά ώστε να συνεχιστεί η αρμονία που υπάρχει στη συνεννόηση.

Καθώς το ζήτημα με τις οργανικές θέσεις φαίνεται να έχει πάρει σημαντικό “βάρος” από την ηγεσία της Εκκλησίας και να δημιουργεί περισσότερο “χώρο” για άλλες κινήσεις, ο Αρχιεπίσκοπος δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει, εκτός απροόπτου, σοβαρά προβλήματα με μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι συζητήσεις και οι σχέσεις των δύο πλευρών αναμένεται να εστιάσουν σε ζητήματα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας και ανεύρεσης τρόπων για την βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μάλλον ικανοποιημένο θα πρέπει να αισθάνεται με την έκβαση του πρώτου γύρου του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει πολλή προσοχή στα θέμα που αφορούν στην Εκκλησία της Κρήτης.

Εξάλλου, το θέμα της διευθέτησης των οργανικών θέσεων των κληρικών που αφορά και σε επαρχίες του Φαναρίου, προκάλεσε ικανοποίηση και χαμόγελα στην Κωνσταντινούπολη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ξεχνά επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στηρίξει τις θέσεις του σε όλα τα θέματα που ετέθησαν. Είναι χαρακτηριστικό πως κύκλοι του Πατριαρχείου τόνιζαν ότι υπάρχει αναγνώριση στο Φανάρι για τους λεπτούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με την τουρκική ηγεσία σε ό,τι αφορά στο Πατριαρχείο.

Επίσης, ανακούφιση θα πρέπει να αισθάνθηκαν στο Φανάρι και με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί χρόνια, καλές, ουδέτερες σχέσεις με την τουρκική ηγεσία, η οποία βρίσκεται -υπό το ΑΚΡ- τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια στην εξουσία και εκτιμάται ότι “προτιμά” τον γνωστό Ερντογάν από τους αγνώστους -σε θέματα διακυβέρνησης- Ρεπουμπλικάνους του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.