Τι “ψηφίζει” σήμερα η Εκκλησία

Ο Νατσιός «φλερτάρει» με το Βατοπαίδι και τις μονές που διατηρούν δεσμούς με τη ρωσική Εκκλησία. Βουλευτές του και ενορίες που τους στηρίζουν (πχ. Άγιος Δημήτριος Αττικής) μιλάνε με συγκεκριμένους μητροπολίτες. Συστηματικά εργάζονται για να φέρουν αποτέλεσμα για το κόμμα στις ευρωεκλογές.

Από την άλλη, από το κόμμα του Κ. Βελόπουλου συνομιλούν με τις μητροπόλεις της Β. Ελλάδας και όσους έχουν έναν περισσότερο πατριωτικό προσανατολισμό. Περισσότερο πατρίδα, λιγότερο Εκκλησία είναι η αναλογία δηλαδή. Σε πολλές μητροπόλεις υπάρχουν επαφές και με το κόμμα της Α. Λατινοπούλου.

Με την εν λόγω βρίσκουν κοινά σημεία κυρίως στον ρεαλισμό, στην κοινή λογική που προωθεί η Α. Λατινοπούλου και κυρίως στην αντίθεση με την υπερ-προοδευτική ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση. Σε σχέση με τους ΛΟΑΤΚΙ κυρίως.

Ο ηγούμενος Εφραίμ από το Βατοπαίδι, μαθαίνω, κινείται και στηρίζει συγκεκριμένους πολιτικούς της Β. Ελλάδας και είναι σε άμεση επικοινωνία με τον πρόεδρο του κόμματος ΝΙΚΗ.

Το «γυρίζουν»;

Στη ΝΔ θεωρούν πως το ακόμη μπορούν να «γυρίσουν» τις σχέσεις με την Εκκλησία. Τέτοια αισιοδοξία δεν προκύπτει από πουθενά. Κανείς δεν ξέρει από που προέρχεται. Αν εξαιρέσεις 2-3 υπουργούς που έχουν παραδοσιακά άμεση και εξαιρετική σχέση με την Εκκλησία, ο πρωθυπουργός δείχνει ανένδοτος. Δεν δείχνει καμία διάθεση να μπει σε συνδιαλλαγή με την Εκκλησία και λογικές υποχώρησης.

Από την άλλη ο Αρχιεπίσκοπος, διανύοντας το 86ο έτος της ηλικίας του, αδιαφορεί πια, λένε στο περιβάλλον του, για την διπλωματία. Εμμένει στην ουσία. Όπως, τουλάχιστον, ο ίδιος την αντιλαμβάνεται. Στην ιεραρχία, πάντως, υπάρχει μια στυφή γεύση όταν μιλάνε για την κυβέρνηση.

Έχουν εντελώς διαφορετική αίσθηση για το πώς έχουν εξελιχθεί οι σχέσεις Εκκλησίας και κυβέρνησης. Περιμένουν τον Αρχιεπίσκοπο να δώσει το στίγμα για τη συνέχεια και πώς ακριβώς θα πρέπει να πορευτούν οι δύο πλευρές. Οι Μητροπολίτες «ψάχνονται» για το που το πάει ο Ιερώνυμος. Για να ακολουθήσουν και εκείνοι στο ίδιο πνεύμα.

Τα μοναδικά πρόσωπα επαφής μέχρι στιγμής με τους οποίους μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και τον βουλευτή επικρατείας Στ. Παπασταύρου.

Τον πρώτο τον συνάντησε ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφατα. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε Εκκλησία και κυβέρνηση μετά την σύγκρουση και την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Από ό,τι με πληροφόρησαν δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις σχέσεις. Οι δύο άνδρες απλώς επιβεβαίωσαν ότι διαφωνούν. Με τον δε Παπασταύρου, η Εκκλησία έρχεται σε επαφή για τα καθημερινά. Για να υπάρξει ένα κοινό σημείο επαφής.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”