Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Πατριάρχη Ειρηναίου (VIDEO)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:12

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό χθες το πρωί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Πατριαρχείου.

Το σκήνωμά του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον νεόδμητο ιερό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Οι πιστοί από σήμερα το μεσημέρι μπορούν να προσέρχονται στον ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής και να αποδώσουν το «ύστατο χαίρε» στον εκλιπόντα αρχιερέα.

 

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση σε όλους όσους θα προσέλθουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε λειτουργία στον καθεδρικό ναό των Αρχαγγέλων με τη συμμετοχή πολλών ιεραρχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την παρουσία εκατοντάδων πιστών, εντός και εκτός του ναού, λίγοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 9:00 η ώρα το πρωί στον ναό του Αγίου Σάββα ενώ το σκήνωμα θα τοποθετηθεί σε κρύπτη εντός του ναού που κατασκευάστηκε ειδικά για την ταφή Σέρβων αρχιερέων. Ο Ειρηναίος θα είναι ο πρώτος Πατριάρχης που θα ταφεί στην κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος βρέθηκε θετικός στον ιό Sars Cov-2 στις 4 Νοεμβρίου και την ίδια ημέρα εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία στις 18 Νοεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα κατέληξε.

Χθες εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και όπως προβλέπει το καταστατικό της, είχε συνεδρίαση στο Πατριαρχείο στο Βελιγράδι, προκειμένου να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις που προβλέπονται από το Καταστατικό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε τέτοιες καταστάσεις.

Εκεί αποφασίστηκε ότι η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να αναλάβει τις Πατριαρχικές αρμοδιότητες σύμφωνα με το Άρθρο 62 του Καταστατικού της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και ότι πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου θα οριστεί ο Μητροπολίτης Νταμπάρ-Βοσνίας Hrisostom, μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.

Η Ιερά Σύνοδος διόρισε επίσης τον Γιόβαν, Επίσκοπο Σουματιάγια, ως διαχειριστή της χηρεύσασας Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου-Καρλόβτσι, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 70 του Καταστατικού της Εκκλησίας της Σερβίας.

Συλλυπητήριες επιστολές εστάλησαν εξάλλου χθες -και συνεχίζονται και σήμερα- από το σύνολο του ορθόδοξου κόσμου, καθώς και από πλήθος πολιτικών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην επιστολή του στέλνει τα θερμά συλλυπητήρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου, και κάνει λόγο για “πόλιο και σεβάσμιο Πατριάρχη Υμών”.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης έστειλε επίσης συλλυπητήρια στην Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκδημία του Πατριάρχη, του “αδελφού” του όπως αναφέρει.

Ο Πατριάρχης Μόσχας έκανε λόγο για έναν “σοφό Πατριάρχη” που έκανε πολλά για τη διατήρηση της ενότητας της Ορθοδοξίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφερόμενος στον Πατριάρχη Σερβίας, τον χαρακτήρισε “σπουδαία πνευματική προσωπικότητα”.

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας αναφέρει στο μήνυμα του ότι επρόκειτο για “μια σεβάσμια και γνωστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ορθοδοξίας”.

Η Εκκλησία της Ελλάδος με επιστολή της Ιεράς Συνόδου, τονίζει ότι ο Πατριάρχης Σερβίας ήταν ικανότατος πηδαλιούχος της Εκκλησίας της Σερβίας.

Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά.