Τι προβλέπει η εγκύκλιος που απέστειλε η ΔΙΣ στις Μητροπόλεις

Εγκύκλιο απέστειλε η Ιερά Σύνοδος τις Μητροπόλεις της Επικράτειας για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες μετά από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Ιανουαρίου 2021, οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για τους πιστούς για προσκύνηση και κατ΄ιδίαν προσευχή.

Κατά την είσοδο στον Ιερό Ναό πρέπει να εφαρμόζεται η τήρηση των αποστάσεων των 2μ. μεταξύ των πιστών και 1 πρόσωπο ανά 15τμ, με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών σε μικρούς ναούς τα εικοσιπέντε (25) πρόσωπα και σε Μητροπολιτικούς Ναούς τα πενήντα (50) πρόσωπα. Κατά τον υπολογισμό εξαιρούνται οι Λειτουργοί και το προσωπικό του Ιερού Ναού (Ιεροψάλτες, νεωκόροι, επίτροποι κτλ).

Οι πιστοί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ιερό Ναό, υποχρεούνται να φορούν μάσκα την οποία θα αφαιρούν μόνο για την Θεία Μετάληψη. Οι επίτροποι, νεωκόροι, ιεροπαίδες υποχρεούνται να φορούν μάσκα,γάντια, ενώ οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι Ιεροψάλτες εξαιρούνται, μόνο κατά την ώρα τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών.

Ο αριθμός των ιεροψαλτών του κάθε χορού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 άτομα και με απόσταση 3 μέτρων μεταξύ τους.

Στις εισόδους των Ιερών Ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά- απολυμαντικά και σε εμφανές σημείο του ναού θα υπάρχει εξοπλισμός υγιεινής (χαρτομάντηλα, χάρτινες πετσέτες).

Κατά την προσέλευση στην Θεία Μετάληψη, τη διανομή του Αντιδώρου απαιτείται η τήρηση 2μ. απόστασης. Στην εγκύκλιο γίνεται σύσταση, όπου είναι δυνατόν, να τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες την ίδια ημέρα, προς αποφυγή συνωστισμού των πιστών και αφού έχει προηγηθεί επαρκής εξαερισμός μισή ώρα μεταξύ των λειτουργιών. Επιπλέον συνιστάται η τέλεση της Ακολουθίας του Όρθρου μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, η μετάθεση των μικρών Αγρυπνιών τις απογευματινές ώρες, καθώς ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίες μετά τις 10 το βράδυ.

Τέλος κατά τη διάρκεια των Θεοφανείων δεν θα πραγμαοποιηθούν λιτανείες εκτός των ναών, καθώς και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων. Προς αποφυγή συνωστισμού μπροστά στα δοχεία με τον Μεγάλο Αγιασμό θα γίνεται η τοποθέτησή του σε φιαλίδια και η διανομή του στους πιστούς.