Τι περιλαμβάνει η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της Ιεραρχίας

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Με την ανάγνωση και την επικύρωση των πρακτικών της χθεσινής, προηγούμενης συνεδρίας, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας του Μητρώου Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και Μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος (Μ.Ε.Δ.Ι.Ε.Μ.)”».

Θα ακολουθήσει η εισήγηση του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου με θέμα: «Συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου εις το Εκκλησιαστικόν γεγονός». Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτών.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Εκκλησίας, η οποία διαταράχθηκε κατά την περίοδο αυτή.

“Πρώτος γνωρίζω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας. Αναμένω και από εσάς, τους αδελφούς μου, το ίδιο. Προσωπικές απόψεις και αλλότριες φωνές πρέπει να τις καταδικάσουμε. Μία είναι η Εκκλησία, μία πρέπει να είναι και η φωνή της, εκφραζομένη εν Συνόδω και πάντοτε ως ενοποιητική δύναμη για την σωτηρία όλων ημών”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον ευχαρίστησε για τον Νόμο περί Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον οποίο μετά από διακόσια χρόνια, την πλειοψηφία των μελών των συμβουλίων των Εκκλησιαστικών Σχολών θα έχει η Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε ακολούθως εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για τα εκκλησιαστικά έτη 2019-2020 και 2020-2021 από τους Προέδρους αυτών και επακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης αυτών.

Κατόπιν παρουσιάστηκε το μετάλλιο το οποίο εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Το εν λόγω μετάλλιο αποτυπώνει τους Αγίους Νεομάρτυρες, οι οποίοι μαρτύρησαν «διά του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν» και θα δίδεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Mετά το διάλειμμα ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί Ησυχαστηρίων”».

Μετά το πέρας της Εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση και τοποθετήθηκαν οι Σύνεδροι προβαίνοντας εν τέλει στην ψήφιση του «Κανονισμού “Περί Ησυχαστηρίων”» με νομοτεχνικές βελτιώσεις.