Τι έκανε στην Καρλσρούη η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας;

Με ανακοίνωση της η Εκκλησία της Ρωσίας ενημερώνει για τα “πεπραγμένα” της στην 11η Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Διαβάζοντας κάποιος την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αποκομίζει την εντύπωση ότι η ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχε ενεργά στις δράσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, είχε πολλαπλές συναντήσεις και αλληλεπίδραση με εκπροσώπους άλλων εκκλησιών και δογμάτων, παρουσίαζε τις θέσεις της.

Με λίγα λόγια, η ανακοίνωση της Ρωσικής Εκκλησίας, δίνει την εντύπωση μιας “κανονικότητας”.

Το orthodoxtimes.gr βρέθηκε στην Καρλσρούη (το μόνο ελληνικό μέσο) από την πρώτη ημέρα της Συνέλευσης και παρακολούθησε όλες τις συνεδριάσεις της ολομέλειας προσπαθώντας να μεταφέρει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τα όσα λάμβαναν χώρα.

Η “κανονικότητα” που σκιαγραφεί στο ανακοινωθέν της η Ρωσική Εκκλησία δεν δικαιολογείται από το κλίμα που επικράτησε στην Καρλσρούη στη διάρκεια της 11ης Συνέλευσης.

Το κλίμα κάθε άλλο παρά θετικό ήταν απέναντι στη Ρωσική Εκκλησία. Ήδη από την πρώτη ημέρα, με την ομιλία του προέδρου της Γερμανίας, δόθηκε ένα ηχηρό “ράπισμα” τόσο στην ηγεσία της Εκκλησίας, όσο και στην αντιπροσωπεία που βρισκόταν στην Καρλσρούη.

“Οι επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας οδηγούν τα μέλη τους και όλη την Εκκλησία τους σε ένα επικίνδυνο και πραγματικά βλάσφημο μονοπάτι, που έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα πιστεύουν.

Δικαιολογούν έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας -εναντίον των δικών τους και των δικών μας αδελφών στην πίστη.

Πρέπει να μιλήσουμε δυνατά, επίσης και σε αυτή την αίθουσα, σε αυτή τη Συνέλευση. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Υπάρχουν εδώ εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το γεγονός ότι βρίσκονται εδώ, δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο. Περιμένω από αυτή τη Συνέλευση να μην τους χαριστεί για αυτόν τον άγριο πόλεμο και για τον ρόλο της Εκκλησίας τους.

Και ναι, οι Χριστιανοί καλούνται πάλι να γίνουν γεφυροποιοί. Αλλά η κατασκευή γεφυρών απαιτεί προθυμία και από τις δύο πλευρές”, δήλωσε ο Φρανκ Σταϊνμάιερ.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν έντονες πιέσεις προς την ηγεσία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, οι Ρώσοι να μην συμμετέχουν στη Συνέλευση. Και όχι μόνο πολιτικές πιέσεις, όπως μπορεί να ισχυριστεί κανείς.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ίαν Σάουκα, αναφερόταν σε κάθε ευκαιρία, στις φωνές εντός του Συμβουλίου που ζητούσαν την αποβολή της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ρωσίας από τη Συνέλευση.

“Αν και πολλοί μας ζητάτε να αποβάλλουμε την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρωσίας, έχουμε αποφασίσει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι ελεύθερος χώρος διαλόγου, και πρέπει να βρούμε τρόπο να συμφωνήσουν, όχι να διαφωνήσουν”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σάουκα.

Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αντιστοιχούν στο 25% του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Το υπόλοιπο 75% είναι Προτεστάντες, Λουθηρανοί, Ευαγγελιστές και άλλοι.

Η ρωσική αντιπροσωπεία ήταν απομονωμένη από όλους. Παρευρισκόταν στις συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει. Η συντριπτική πλειοψηφία του ΠΣΕ επέτρεψε την παρουσία τους στη Συνέλευση, αλλά τους αγνόησε παντελώς. Τα πρώτα δείγματα είχαν ήδη δοθεί από την προ-συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παραλίμνι της Κύπρου, με το κλίμα και τότε να είναι εξαιρετικά αρνητικό για τη Ρωσική Εκκλησία.

Ενδεικτικό της “συμμετοχής” και “απήχησης” που είχαν οι θέσεις και η στάση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας, ήταν το κείμενο που υιοθέτησε το ΠΣΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο κείμενο που παρουσιάστηκε, υπήρξε αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας, με τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Μπουλέκοφ να παίρνει τον λόγο και μιλώντας (σπαστά) στα αγγλικά, να εκφράζει τις ενστάσεις της αντιπροσωπείας, προσβάλλοντας ταυτόχρονα τη Συνέλευση, με το να χαρακτηρίζει το κείμενο αντίστοιχης σημασίας με τις ανακοινώσεις των Starbucks και των McDonalds.

Και αυτό ήταν όλο. Η Συνέλευση άκουσε τον Αρχ. Φιλάρετο και πέρασε χωρίς καμία αντίδραση στον επόμενο ομιλητή. Το αποτέλεσμα ήταν να υιοθετηθεί/εγκριθεί το αρχικό κείμενο χωρίς καμία σχεδόν τροποποίηση.

Ακόμη και στη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ των εκπροσώπων των Ορθοδόξων (μόνο) Εκκλησιών, τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας είχαν τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο και να εκφράσουν τις θέσεις τους. Δεν μίλησε κανείς, παρότι ομόφωνα οι αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών τόνιζαν ότι είναι σημαντικό το ότι βρίσκονται όλοι μαζί σε μια αίθουσα και υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου.

Η αλήθεια είναι -και το γνωρίζει αυτό η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας- ότι η μοναδική στήριξη που είχαν στη Συνέλευση, ήταν από τους Ορθοδόξους.

Οι αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών ήταν αυτές που με τη στήριξη τους, ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα στους Ρώσους να παραμείνουν στη Συνέλευση, όταν όλοι οι άλλοι ήθελαν τη Ρωσική Εκκλησία εκτός.

Και ήταν αυτές που τους πλησίασαν και προσπάθησαν να συνομιλήσουν μαζί τους με στόχο να γίνει ένα βήμα προς την αποκατάσταση της ενότητας, τουλάχιστον στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Σε καμία περίπτωση ωστόσο αυτό δεν αντιστοιχεί με την εικόνα των “δράσεων” της Ρωσικής Εκκλησίας στην Καρλσρούη ως μια ενεργά συμμετέχουσα αντιπροσωπεία, με ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας της και αποδοχή από όλους, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕΣ.