Τι είναι Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία;

Η Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων είναι μία αρχαιότατη λειτουργία η οποία τελείται εντός των ναών με μεγάλη κατάνυξη.

Η λειτουργία τελείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής καθώς επίσης και της μεγάλης εβδομάδος (Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, Μ. Τετάρτη).

Στη Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων δεν καθαγιάζονται στην προσκομιδή νέα Τίμια Δώρα αλλά τα ήδη καθαγιασμένα Τίμια Δώρα που έχουν Καθαγιάσει σε προηγούμενη Θεία Λειτουργία (συνήθως την Κυριακή) για αυτό και την ονομάζουμε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Η λειτουργία των προηγιασμένων δώρων τελείται σε συνδυασμό με την ακολουθία του εσπερινού.

Συγκεκριμένα αφού ψάλλουν τα λεγόμενα “εσπέρια στιχηρά”και γίνει η μικρά είσοδος του Ιερού Ευαγγελίου αναγιγνώσκονται δύο περικοπές από την Παλαιά Διαθήκη μεταξύ των οποίων ο προεστός της λειτουργίας κρατά στο ένα χέρι λαμπάδα και στο έτερο θυμιατό εξέρχεται στην Ωραία Πύλη εκφωνώντας το “Σοφία ορθοί. Φώς Χριστού φαίνη πάσιν” και ακολουθεί ο ύμνος “Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα”, που ψάλλεται έξι φορές.

Μετά ακολουθεί η ιδιόρρυθμη κατανυκτική και με απόλυτη σιγή έξοδος των Τιμίων Δώρων από την αριστερή πύλη του τέμπλου, από τον λειτουργό ο οποίος έχει καλύψει την κεφαλή του με τον “αέρα”.

Μετά την είσοδο η θεία λειτουργία συνεχίζει όπως την Κυριακή χωρίς καμία αλλαγή.

Ποιά ειναι η τάξη;

Η Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία δεν έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, σε περίπτωση που λειτουργήσει Αρχιερεύς φορεί φελώνιον αντί σάκου με μικρό ωμοφόριο, άνευ μίτρας και οι οφικιούχοι Πρεσβύτεροι και Ιερομόναχοι δεν φέρουν τα οφφίκια τους , σε έκτακτη ανάγκη μπορεί να τελεσθεί χειροτονία διακόνου ενώ δεν τελούνται μνημόσυνα.

Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τελείται υποχρεωτικώς στον Ι. Ναό και την αγία Τράπεζα όπου ετελέσθη η Θ. Λειτουργία και εκρατήθη ο Αμνός, απαγορεύεται η μεταφορά του Αμνού σε άλλο Ναό η Θυσιαστήριο -παρεκκλήσιο του ίδιου Ναού.

Πηγή: Μητρόπολη Ζάμπιας