Τι δήλωσε το ΠΣΕ για τις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με το Πατριαρχείο Μόσχας

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και κατ’ επέκταση η κόντρα Μόσχας-Κωνσταντινούπολης κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στις ερωτήσεις που ακούστηκαν κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών που έλαβε χώρα στην Καρλσρούη.

Ο Μητροπολίτης Νήφων της Εκκλησίας της Ρουμανίας και vice-moderator της κεντρικής επιτροπής του ΠΣΕ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, διευκρίνισε πως δεν υπήρξε κάτι επίσημο που να προγραμματίστηκε.

Τόνισε ωστόσο ότι είχαν την ευκαιρία και οι δύο πλευρές, όταν συζητήθηκε το έγγραφο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για την Ουκρανία, να μιλήσουν μπροστά στην ολομέλεια της Συνέλευσης.

“Για εμάς είναι πολύ καλό σημάδι αυτό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιόδους, είναι να δούμε μια χριστιανική προσέγγιση του θέματος. Ήταν μια πολύ καλή αρχή”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε κάποια πρωτοβουλία από το Συμβούλιο για ενδεχόμενη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τόνισε ότι “πρέπει να ελπίζουμε ότι πρώτα θα σταματήσει ο πόλεμος άμεσα, και ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πιστοί και Εκκλησίες”.

Υπογράμμισε ακόμη ότι για την ώρα, το ΠΣΕ πρέπει να είναι το μέρος, η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να συζητούν και να συναντιούνται, καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς ξεκάθαρη εικόνα αν ακούει μόνο τη μία πλευρά.

Αναφέρθηκε ακόμη και στα θύματα του πολέμου, τους αμάχους, αλλά και τις Εκκλησίες, και τους ιερείς.

Ο Μητροπολίτης Νήφων αναφέρθηκε -μετά από ερώτηση που δέχθηκε- και στην κόντρα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εάν το ΠΣΕ έχει κάνει κάποιες ενέργειες για την επίλυση της.

“Υπάρχει μια ενδοχριστιανική ατμόσφαιρα διαφοροποίησης, με τρεις δικαιοδοσίες στην Ουκρανία. Η Κωνσταντινούπολη έδωσε την Αυτοκεφαλία στις υπόλοιπες δύο δικαιοδοσίες, εκτός της Μόσχας. ΤΟ θέμα είναι ότι δεν αναγνωρίζουν όλοι την Αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά την έχουν αναγνωρίσει ήδη αρκετές Εκκλησίες και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη”, σημείωσε ο Μητροπολίτης Νήφων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο. “Εδώ υπάρχουν θέματα ερμηνείας, πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν βγάλει οποιαδήποτε κρίση”, υπογράμμισε.

“Όλοι ελπίζουμε ότι κάποια μέρα θα υπάρξει κατανόηση μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας. Πρέπει να εργαστούμε για αυτό. Αλλά ξέρω ένα πράγμα: η Εκκλησία στην Ουκρανία υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, έχει ήδη σταματήσει να μνημονεύει το όνομα του Πατριάρχη Κύριλλου”.

Η Dr Agnes Abuom από την πλευρά της, moderator της κεντρικής επιτροπής του ΠΣΕ, σε ερώτηση για το αν το Συμβούλιο έλαβε κάποια πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών (ρωσικής και ουκρανικής), τόνισε πως κάτι τέτοιο χρειάζεται ακόμη δουλειά.

“Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι ένας παγκόσμιος, οικουμενικός χώρος, που επιτρέπει σε όλες τις ομάδες ανθρώπων, όχι μόνο σε Εκκλησίες, να έρθουν. Οι δύο πλευρές (ουκρανική-ρωσική), είναι γείτονες, Χριστιανοί, συγγενείς. Αλλά για να έρθουν στο τραπέζι για συζήτηση είναι κάτι που θέλει δουλειά στο παρασκήνιο και προθυμία για διάλογο. Είναι κάτι που συνεχίζεται”, τόνισε χαρακτηριστικά.