Τι δήλωσε ο Ιλαρίων για την αποπομπή του από πρόεδρος του ΤΕΕΣ και Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

“Αυτό επιβάλλει η τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση”, είναι η εξήγηση που έδωσε δημοσίως ο Μητροπολίτης Βουδαπέστη και Ουγγαρίας (πλέον) Ιλαρίων για την απαλλαγή του από τη θέση του προέδρου του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων (ΤΕΕ) του Πατριαρχείου Μόσχας και από τη θέση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ.

Όπως δήλωσε ο Ιλαρίωνας από τον ναό Bolshaya Ordynka όπου λειτούργησε την Κυριακή, η απόφαση αυτή που έλαβε η ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας, δεν συνδέεται με τυχόν αδυναμίες του ίδιου στις δραστηριότητες του ΤΕΕΣ ή άλλων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων των οποίων ήταν επικεφαλής.

“Πολλοί με ρωτούν αυτές τις ημέρες: γιατί συνέβη αυτό; Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τώρα. Στην πραγματικότητα, και εγώ ο ίδιος δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες.

Μου είπαν ότι η απόφαση (της απαλλαγής) δεν συνδέεται με ελλείψεις ή αδυναμίες στην προεδρία του ΤΕΕ, ούτε σε σχέση με οποιοδήποτε εκκλησιαστικό ίδρυμα στο οποίο ήμουν επικεφαλής.

Ειπώθηκε μόνο ότι αυτό επιβάλλει η τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Ότι ο δρόμος έκανε μια πολύ απότομη στροφή, δεν χωρούσα και κατέληξα στην άκρη του δρόμου. Αλλά είναι καλύτερα από το να ανατραπεί το αυτοκίνητο και να εκραγεί”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η ζωή συνεχίζεται, και ότι δεν χρειάζεται να δραματοποιούνται αυτά τα γεγονότα. “Στη ζωή του κληρικού μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Και προαγωγές στη λεγόμενη καριέρα και υποβιβασμοί. Όλα αυτά είναι προσωρινά και δεν είναι ο λόγος που υπηρετούμε την Εκκλησία. Ποτέ δεν επιδίωξα υψηλούς διορισμούς, ούτε στη Σύνοδο, ούτε προνόμια, και ποτέ δεν θα λυπηθώ που τα έχασα”.