Τι δηλώνει η ελληνική κοινότητα του Αζερμπαϊτζάν για τον Αρχιεπίσκοπο Αλέξανδρο

© Facebook / Saida Mehdiyeva

του Κώστα Ονισένκο

Στεφάνι στην κηδεία του αρχιεπισκόπου Μπακού και Αζερμπαϊτζάν (Πατριαρχείου Μόσχας) Αλέξανδρου (Ισέιν) κατέθεσε η ελληνική κοινότητα του Αζερμπαϊτζάν, ως ένδειξη τιμής για έναν ιεράρχη για τον οποίον έχουν να πουν μόνο καλά λόγια.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σήμερα, την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος θα έκλεινε τα 69 του έτη.

“Καθώς δεν υπάρχουν ελληνικές εκκλησίες στο Αζερμπαϊτζάν, η ελληνική κοινότητα χρησιμοποιεί τις ρωσικές εκκλησίες για να τελεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος δεν ήταν ξένος άνθρωπος για εμάς.

Ήταν άνθρωπος με χιούμορ, ο οποίος αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και συχνά μας διηγούνταν για τα προσκυνηματικά ταξίδια που είχε κάνει στην Ελλάδα” λέει στο OrthodoxTimes η Σαίντα Μεχτίεβα, Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Αζερμπαϊτζάν “Αργώ”.

Η ίδια αναφέρει ότι ο ιεράρχης ήταν πολύ αγαπητός σε όλη την κοινωνία του Αζερμπαϊτζάν καθώς -μεταξύ άλλων- συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους διαφόρων θρησκειών και δογμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ίδιος παράλληλα συνέβαλε ώστε η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας να μην αποκτήσει τον χαρακτήρα θρησκευτικής σύγκρουσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος αποδήμησε την περασμένη Πέμπτη έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.

© Facebook / Saida Mehdiyeva