Τι αποφάσισε το Φανάρι για τις έκληττες προσφυγές τριών κληρικών της «Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική»

Την απόφαση να συνεχίσουν να ισχύουν οι εκκλησιαστικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε τρεις κληρικούς της καλούμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας εν Αμερική» (OCA), έλαβε μεταξύ άλλων η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία συνεδρίασε για τον μήνα Απρίλιο υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την Τρίτη η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να τερματίσει τη διακονία του Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκουτερματίσει τη διακονία του Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκου στο Φανάρι, μετά από το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρεςθέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας από της Τρίτης, 25ης, μέχρι και της Τετάρτης, 26ης τ. μ. Απριλίου 2023.

Κατά τας συνεδρίας ταύτας, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης ημών, έθεσεν ενώπιον του Ιερού Σώματος τας ας Ούτος εξ απαραβάτου χρέους απεδέξατο εκκλήτους προσφυγάς των εν καιρώ καθαιρεθέντων εκ της ούτω καλουμένης «Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Αμερική» (O.C.A) Irineu Duvlea, Vasile Susan και Sebastian Dumitrascu.

Θεωρηθείσης σχετικής εκθέσεως της Κανονικής Επιτροπής και μετ’ ενδελεχή εξέτασιν συντριών των περιπτώσεων, ομοφώνως απεφασίσθη όπως συνεχισθούν αι επ’ αυτών επιβληθείσαι εκκλησιαστικαί ποιναί.

Εξ άλλου, εξητάσθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Εν αρχή της συνεδρίας της 25ης Απριλίου, αντηλλάγησαν μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κυρίου Αποστόλου, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, επί ταίς διαγενομέναις εορταίς του Αγίου Πάσχα.