Τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Της Έφης Ευθυμίου

Την Τρίτη συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, προκειμένου να λάβει απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη και τους επισκόπους της Αρχιεπισκοπής που υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Σύμφωνα με πηγές της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που μίλησαν στο orthodoxtimes.gr, η Σύνοδος αποφάσισε να δώσει στον Ιωάννη και στους τέσσερις Επισκόπους που υπάγονται στην εν λόγω εκκλησιαστική οντότητα, προσωποπαγείς επισκοπές, που αφορούν κυρίως σε μικρές κωμοπόλεις ή και σε χωριά.

Η Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος αποφάσισε να στείλει την πρότασή της στο Πατριαρχείο Σερβίας, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Όπως δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ο Μητροπολίτης Δεβρών και Κιτσαβίδος Τιμόθεος και όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα religija.mk, η διαδικασία ένταξης του Ιωάννη και των τεσσάρων επισκόπων έχει ξεκινήσει, έχουν ληφθεί οι αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να εναρμονιστούν με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πρόσθεσε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι έχουν ληφθεί αρκετές αποφάσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη διαίρεση των επισκόπων, αλλά διευκρίνισε ότι θα γνωστοποιηθούν μόλις απαντήσει και το Πατριαρχείο Σερβίας.

Εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί όταν λάβει χώρα η συνεδρίαση της Σερβικής Εκκλησίας, κατά πάσα πιθανότητα περί τα μέσα του Μαϊου.