Τι απαντούν οι Ρώσοι στην ομιλία του Γερμανού προέδρου (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:47

Αποστολή του orthodoxtimes.gr στην Καρλσρούη

Ως “παράδειγμα αγενούς πίεσης από έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της κρατικής εξουσίας” απέναντι στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, την παλαιότερη διαχριστιανική οργάνωση, σχολίασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, τη χθεσινή -ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στη Ρωσική Εκκλησία- ομιλία του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Στάινμαιερ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τμήμα εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τμήμα του οποίου ηγείται ο Μητροπολίτης κ. Αντώνιος μετά την αποπομπή του νυν Βουδαπέστης Ιλαρίωνος, “η ομιλία του προέδρου της Γερμανίας περιείχε εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, αγνοώντας πλήρως όλες τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που κατέβαλε το Πατριαρχείο Μόσχας στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, καθώς και μια απερίφραστη απαίτηση από τη Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, να καταδικάσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας στη Συνέλευση του ΠΣΕ στην Καρλσρούη, πρόσθεσε ότι η ομιλία του Γερμανού προέδρου “είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, μια προσπάθεια αμφισβήτησης της ειρηνευτικής και πολιτικά ουδέτερης φύσης του έργου του”.

Μάλιστα, επικαλέστηκε την ομιλία του γενικού γραμματέα του ΠΣΕ, του Fr. Dr. Ioan Sauca, ο οποίος μίλησε πριν από τον Γερμανό πρόεδρο, και “τόνισε τη σημασία της παρουσίας των εκπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας στη Συνέλευση, αφού αυτό έγκειται στην ίδια τη φύση της μεγαλύτερης διαχριστιανικής οργάνωσης που καλείται να προωθήσει τον διάλογο, την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση”.

Σχολιάζει δε πως οι υπόλοιπες ομιλίες που εκφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης χθεσινής ημέρας της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, δείχνουν ότι “οι κατηγορίες του προέδρου της Γερμανίας για την Εκκλησία της Ρωσίας, δεν έτυχαν της υποστήριξης που περίμενε”.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα συνεχίσει να είναι “μια πλατφόρμα διαλόγου, που δεν ακολουθεί στο έργο του μια μεροληπτική πολιτική τάξη συγκεκριμένων κρατών, αλλά στόχος αποτελεί η διεκδίκηση της ειρήνης και της αρμονίας”.

Ενόχληση της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας από τις δηλώσεις του Γερμανού προέδρου για την Εκκλησία της Ρωσίας

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD-Evangelische Kirche in Deutschland) στις δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Φ. Σταϊνμάιερ χθες εναντίον της ηγεσίας της Ρωσικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, τα μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας φέρεται να είναι ενοχλημένα από την επιμονή όπως σχολίαζαν, του Γερμανού προέδρου σχετικά με την παρουσία της ρωσικής αντιπροσωπείας στην 11η Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη.

Μάλιστα, εκτιμούν πως έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το όλο ύφος και τη νοοτροπία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ως διαμεσολαβητής, έναν ρόλο που έχει καλλιεργήσει τις τελευταίες δεκαετίες το ΠΣΕ.

Πολύ περισσότερο όταν είχε προηγηθεί η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΠΣΕ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ότι η απόφαση της συμμετοχής της Ρωσικής Εκκλησίας στη Συνέλευση ήταν ομόφωνη, τονίζοντας ότι “έχουμε αποφασίσει ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών είναι ελεύθερος χώρος διαλόγου, και πρέπει να βρούμε τρόπο να συμφωνήσουν, όχι να διαφωνήσουν”.