Θυρανοίξια του Αγ. Νικολάου στη Νέα Υόρκη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (ΒΙΝΤΕΟ) (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:23

Ολοκληρώθηκαν τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Στην εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε “ζωντανά”, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον χώρο και συμμετείχε στην Ύψωση του Σταυρού στον μαρμάρινο τρούλο του.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέφθασε στον ναό συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, όπου τους υποδέχθηκε τιμητική φρουρά Ελληνοαμερικανών που υπηρετούν στο αστυνομικό και στο λιμενικό σώμα της Νέας Υόρκης.

Το παρών στην τελετή έδωσαν επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και πλήθος απλών πολίτων.

Στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για την εκκλησία αλλά και την ομογένεια των ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε, «ζούμε σήμερα μια ιστορική μέρα ως εκκλησία και ως ομογένεια των ΗΠΑ, τελώντας τα θυρανοίξια του ιερού ναού και του εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου.

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν και κοπίασαν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Για να μετατραπούν τα έργα του σκότους και του φανατισμού σε έργα φωτός, αγάπης, ελπίδος, προοπτικής.

Πιστεύουμε στον Κύριο, ο οποίος ποιεί τα πάντα κενά, καινούργια, ελπιδοφόρα. Επικαλούμαι τη χάρη και την ευλογία του σε όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε εορταστικά και επί τους μελλοντικούς προσκυνητές. Δόξα τω θεώ»

Η λαμπρή τελετή ξεκίνησε με την ανύψωση του σταυρού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον σταυρό, ο οποίος ανυψώθηκε και τοποθετήθηκε στον εμβληματικό μαρμάρινο τρούλου της εκκλησίας.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στη δυτική πλευρά του Πάρκου Ελευθερίας, την θέση δηλαδή όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησία.

Εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τα ιερά κειμήλια που είχαν ανακτηθεί από τα ερείπια στο σημείο της τραγωδίας.

Στη συνέχεια, άναψε το καντήλι και νεαρά κορίτσια ντυμένες μυροφόρες μετέφεραν το ιερό φως μαζί με τα διασωθέντα κειμήλια στον νέο ναό, συμβολίζοντας έτσι την έναρξη της τελετής.

Η πατριαρχική αποστολή μετέφερε τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Άγιο Όρος, το οποίο τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας εντός του ναού κατά τη διάρκεια της τελετής των θυρανοιξίων. Επιπλέον, ο Πατριάρχης έβγαλε τα άμφια που φορούσε για να τα υπογράψει και να τα δωρίσει στον ναό.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η οργάνωση “Φίλοι του Αγίου Νικολάου”, υποδέχθηκαν επισήμως τον κ. Βαρθολομαίο στον Ιερό Ναό, ανήμερα της συμπλήρωσης 30 ετών από την ενθρόνισή του ως Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης και Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελεί πνευματικό ορόσημο για τον Ναό, που θα τον οδηγήσει στο πλήρες άνοιγμα της εκκλησίας, που χτίστηκε από την αρχή, τον Απρίλιο του 2022.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των θυρανοιξίων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπίδοφόρος τόνισε ότι: “Η εμβληματική τελετή των θυρανοιξίων του Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σήμερα, στην 30η επέτειο από την ενθρόνισή του, σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή ανανέωσης της πίστης μας όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρη την οικουμένη.”

 

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο μόνος χώρος θρησκευτικής πλατείας που καταστράφηκε στις 11 Σεπτεμβρίου

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλιατράβα και βρίσκεται στην κορυφή του Πάρκου Ελευθερίας.

Λίγο μετά τις επιθέσεις το 2001, οι αρχές της Νέας Υόρκης δεσμεύτηκαν να ανοικοδομήσουν τον ναό, αλλά οι προσπάθειές τους συνάντησαν σημαντικές καθυστερήσεις καθώς έπρεπε να διευθετηθούν πολλά ζητήματα πολιτικής φύσης, όπως είπε ο Μάικλ Ψαρρός, ο αντιπρόεδρος των “Φίλων του Αγίου Νικολάου”, μιας ΜΚΟ που ιδρύθηκε με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την αποπεράτωση του ναού.

“Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για τον ελληνορθόδοξο ναό, αλλά και για το Εθνικό Προσκύνημα”, είπε ο Μάικλ Ψαρρός.

Περισσότεροι από 20 αρχιτέκτονες κατέθεσαν τα σχέδιά τους προτού επιλεγεί εκείνο του διακεκριμένου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

Το νέο κτίσμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο και διαθέτει ένα ειδικό κέντρο όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα μπορούν να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

“Εκατομμύρια και εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Σημείο Μηδέν (το σημείο όπου βρίσκονταν το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου ή αλλιώς Δίδυμοι Πύργοι) και οι πόρτες μας στον Άγιο Νικόλαο θα είναι ανοιχτές. Αυτός θα είναι ο ορθόδοξος ναός με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο από μη ορθοδόξους, ακόμη και από ανθρώπους που δεν είναι χριστιανοί”, τόνισε.