Θέση παίρνει το CEMES σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στην Εκκλησία

Ανακοίνωση σχετικά με τον ρόλο και τη συμμετοχή της γυναίκας στη ζωή της Εκκλησίας, εξέδωσε το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου»(CEMES).

Αφορμή ήταν το περιστατικό με τον ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, π. Αλέξανδρο Καρυότογλου, ο οποίος τέθηκε σε αργία διότι έκανε “παπαδάκια” δύο κορίτσια.

Στην ανακοίνωση του CEMES επισημαίνεται ότι “Ως CEMES είμαστε βέβαιοι πως η συνεπής με την εκκλησιαστική παράδοση θεολογική έρευνα μπορεί να συμβάλει στην ορθόδοξη μαρτυρία με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η προφητική φύση του Ευαγγελίου του Χριστού και η ενεργός λειτουργική συμμετοχή όλου του σώματος των βαπτισμένων στα αγαθά της Βασιλείας”.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του CEMES

Συνεπές προς την αποστολή του, το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου»(CEMES) προωθεί έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο θεολογικό λόγο που άπτεται της προφητικής μαρτυρίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας (άρθρο 2.2 του Καταστατικού).

Το CEMES έχει οργανώσει επί σειρά ετών διεθνή και διορθόδοξα Συνέδρια για τη λειτουργική αναγέννηση της Ορθοδοξίας και τη θέση των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας. Τα πρακτικά των Συνεδρίων αυτών είναι διαθέσιμα και έχουν αποσταλεί σε όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Ο 24ος τόμος, της σειράς εκδόσεων του CEMES, αφιερωμένος στον Πρόεδρο επί τιμή του Κέντρου, ομότιμο καθηγητή Πέτρο Βασιλειάδη, έχει τίτλο “Χριστιανές γυναίκες στην Αγία Τράπεζα. Μελέτες για την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών”, σε επιμέλεια Σπυριδούλας Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Αικατερίνης Δροσιά και Αντωνίας Κυριατζή.

Στο παράρτημα του τόμου παρατίθενται οι απόψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ.κ. Ιερωνύμου, αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε:

“Η Εκκλησία ποτέ δεν έπαυσε να ενθαρρύνη τας γυναίκας προς συμμετοχήν εις διακονήματα εις διαφόρους τομείς του πολυδιαστάτου έργου της και να αναζητή νέας δυνατότητας και τρόπους διά καρποφόρον προσφοράν αυτών εις την εκκλησιαστικήν ζωήν.

Εν τω πνεύματι τούτω, φρονούμεν ότι πρέπει να συνεχισθή η προσπάθεια αναζωπυρώσεως της τάξεως των διακονισσών, με δεδομένον ότι, ήδη από της Αποστολικής εποχής, αι διακόνισσαι πολλά προσήνεγκον εις την οικοδομήν των πιστών, τιμώμεναι ιδιαιτέρως υπ᾽ αυτών. Παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους ο θεσμός των διακονισσών ητόνισε, δεν κατηργήθη ποτέ επισήμως υπό της Εκκλησίας”. (Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος)

“Είναι συχνά οι προκλήσεις των καιρών που ωθούν το Εκκλησιαστικό Σώμα να διερευνήσει ενδελεχώς και να αναδείξει τους θησαυρούς της Παραδόσεως, να γευθεί με πληρότητα τους γλυκούς καρπούς της Αλήθειας. Το θέμα της γυναικείας παρουσίας και συναφώς των Διακονισσών στην εκκλησιαστική ζωή, στη διακονία της αγάπης, στη Λατρεία, στην Ιερωσύνη ακόμη, άπτεται ασφαλώς της Αλήθειας.

Δεν είναι μόνο η ιστορική αλήθεια που οφείλουμε να αποκαλύψουμε σχετικά, είναι την ίδια στιγμή η αλήθεια της Πίστεώς μας, η γνήσια ανθρωπολογία της Εκκλησίας, το μυστήριο της δημιουργίας του ανθρώπου και η οντολογία του φύλου, η πορεία προς τη σωτηρία στην προοπτική των Εσχάτων, η αληθής Εκκλησιολογία”. (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος)

Ως CEMES είμαστε βέβαιοι πως η συνεπής με την εκκλησιαστική παράδοση θεολογική έρευνα μπορεί να συμβάλει στην ορθόδοξη μαρτυρία με τρόπο ώστε να αναδεικνύεται η προφητική φύση του Ευαγγελίου του Χριστού και η ενεργός λειτουργική συμμετοχή όλου του σώματος των βαπτισμένων στα αγαθά της Βασιλείας.