Θεμιτά και αθέμιτα παιχνίδια σε Τουρκία και Ελλάδα

© Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το «χτύπημα» των τουρκικών ΜΜΕ και τα άρθρα που προσπαθούν να αποδομήσουν στην τουρκική κοινή γνώμη τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο από «σύστημα» που γνωρίζει άπταιστα την τουρκική γλώσσα και το βαθύ κράτος της γείτονος χώρας δεν εκπλήσσει κανέναν.

Τα πρωτοαναφέραμε τις προάλλες. Ο Χαλκηδόνος Εμμανουήλ έχει ενοχλήσει με την αρχηγική του παρουσία στο Φανάρι την «παλιά φρουρά».

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που έχει δημιουργήσει, μία ασπίδα που θέλει – και δικαίωμα του είναι- ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να έχει στο πλευρό του. Να ξέρει πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν φιλοδοξίες, είναι θεμιτό.

Μεριμνούν πρώτα για το δικό του καλό και μετά για να ικανοποιήσουν τα δικά τους οράματα για το μέλλον. Εντύπωση προκαλεί η σπουδή Ελλήνων περιφερόμενων σε εκκλησιαστικά περιβάλλοντα που μέσα από τα ιστολόγιά τους προσπαθούν να «ξεπλύνουν» συγκεκριμένα πρόσωπα στο Φανάρι. Με τι ανταλλάγματα ποιος ξέρει.

Μήπως πρώτα θα έπρεπε να «ξεπλύνουν» τις δικές τους αμαρτίες και μετά να το παίζουν τιμητές και κριτές των πάντων; Όταν περιφέρονται με την ιατρική γνωμάτευση του παιδιού τους για να μαζέψουν χρήματα;

Δεν τα λέω εγώ. Καμιά τριανταριά ιεράρχες τα λένε για τον κριτή των πάντων, που έχει ξεπέσει και δεν το έχει καταλάβει. Καλό θα ήταν όσοι έχουν βαρύ φάκελο στις Εισαγγελίες για πολλές και ηχηρές υποθέσεις, να μην ανοίγουν τέτοιες κουβέντες. Οι Αρχιερείς γνωρίζουν πολύ καλά το ποιόν τους. Καλό θα ήταν να μην το μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος.

Να τους πληροφορήσω δε πως όταν μεταφράζουν από την τουρκική στα ελληνικά να ξέρουν πως εμείς (οι Έλληνες ντε) όταν αναφερόμαστε στην εισβολή στην Κύπρο το λέμε «εισβολή». Οι Τούρκοι το λένε «ειρηνευτική αποστολή απελευθέρωσης». Μάθετε λίγο ιστορία πριν γράψετε στα ιστολόγιά σας.

Περί διαδοχολογίας

Οι κουβέντες και οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια είναι για τους αφελείς. Ο καιρός για τον διάδοχο στο Φανάρι και στην Αθήνα δεν έχει έρθει. Μόνο ο Θεός θα αποφασίσει πότε θα έρθει ο διάδοχος.

Όσοι γνωρίζουν τις δύο αυτές προσωπικότητες, Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο, ξέρουν πως τέτοια δημοσιεύματα τους προκαλούν τουλάχιστον μειδίαμα στα αρχιερατικά τους μουστάκια. Τα υπόλοιπα σενάρια είναι για να βγαίνει κανένα χαρτζιλίκι στους παρατρεχάμενους από τους αφελείς που τους τα δίνουν.

Περί «εξαρχίας» στις Μητροπόλεις

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκα στους «έξαρχους» που ακούγεται πως ίσως μπουν στις μητροπόλεις Παραμυθίας, Γορτυνίας και ίσως Θεσσαλονίκης. «Δεν προβλέπεται από τη ρύθμιση και το νέο ΦΕΚ» μου είπαν γιατί αυτές οι μητροπόλεις έχουν «αντ’ αυτού» και επομένως δεν ταιριάζει στην περίπτωση των εν λόγω μητροπόλεων.

Το «έξαρχος» ήταν η συμβολική αναφορά μου στις μητροπόλεις που η Ιερά Σύνοδος έχει διαπιστώσει «πρόβλημα διοίκησης» και θα αναλάβει δράση. Έξαρχος θα είναι, ιατρική ομάδα θα είναι, εξώθηση σε παραίτηση θα είναι. Κάτι τελοσπάντων θα είναι…

“Μελχισεδέκ”