Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων από τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο

Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, εορτάζοντας την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, προεξήρχε της πρώτης Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων της χρονιάς στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ.

Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Βισγορόδου κ. Αγαπητό, τον Επίσκοπο Βασιλικώβου κ. Εφραίμ, αδελφούς της Μονής, και προσκεκλημένους κληρικούς, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος προσευχήθηκε με το εκκλησίασμα. Μαζί, προσευχήθηκαν για την υγεία των ουκρανών στρατιωτών, της κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού, καθώς και για την ανάπαυση των ψυχών όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος προέβη επίσης σε ειδική προσευχή ζητώντας την προστασία του Κυρίου για το έθνος.

Η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, μια μοναδική ακολουθία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν περιλαμβάνει τον άμεσο καθαγιασμό του ψωμιού και του κρασιού. Αντ ‘αυτού, οι πιστοί λαμβάνουν στα προηγιασμένα “δώρα”.

Αυτή η ιερή λειτουργία πραγματοποιείται καθ ‘όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, Πέμπτη της 5ης εβδομάδας της Σαρακοστής και συγκεκριμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Επιπλέον, πραγματοποιείται τις ημέρες των αργιών του ναού, καθώς και σε επιλεγμένες εργάσιμες ημέρες καθ ‘όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Πηγή και φωτογραφίες: pomisna.info