Θεία Λειτουργία και χειροτονία διακόνου στο Leoben

© Kurt Pressberger // Metropolis von Austria

Στον Ιερό Ναό Παναγίας της Διαρκούς Βοηθείας της Ενορίας του Leoben, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, την Κυριακή, 24η Οκτωβρίου 2021, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Sladjan Vasic, τους Πρεσβυτέρους π. Αθανάσιο και π. Nemanja και τον Αρχιδιάκονο π. Μάξιμο. Μαζί με το εκκλησίασμα τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος του Leoben, κ. Kurt Wallner, και η Βουλευτής της τοπικής Βουλής κα Helga Ahre.

Προ της ενάρξεως της Θεία Λειτουργίας ο Αναγνώστης Stefan Lorbek ,πιστό τέκνο της Εκκλησίας, χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη και προήχθη στο βαθμό του Υποδιακόνου ενώ κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου τελέσθηκε η Χειροτονία του στον ιερατικό βαθμό του Διακόνου. Προ της “χειροθεσίας”, ο υποψήφιος Διάκονος σε σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την εμπιστοσύνη που του επεδείχθη και αναγνώρισε την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει ο χειροτονούμενος Διάκονος, τα καθήκοντα του οποίου μόνο με το θείο έλεος και την από Θεού βοήθεια είναι δυνατόν να εκπληρωθούν. Υποσχέθηκε να προσφέρει διαρκώς τις υπηρεσίες του με πνεύμα διακονίας και να προσέχει πάντοτε επακριβώς η προσφορά του να γίνεται προς δόξαν Θεού και επ΄αγαθώ των ανθρώπων, αποφεύγοντας προσωπική επίδειξη η απόκτηση φήμης.

Απαντώντας στην ομολογία του υποψηφίου, ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος επικρότησε τις δηλώσεις του και τον ενεθάρρυνε να αναλάβει τα διακονικά καθήκοντά του με θάρρος και όρεξη οδηγώντας τους ανθρώπους στο δρόμο του Χριστού. ” Ο Θεός σε εκάλεσε”, τόνισε ο Μητροπολίτης, ” να διακονείς στο Leoben όπου ήδη από πολλά χρόνια εργάζεσαι και σε γνωρίζουν πολλοί. Δέχεσαι με την ελεύθερη θέλησή σου τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης και ακολουθώντας την κλήση του Θεού από αγάπη για Εκείνον και για τους ανθρώπους χρειάζεται μαζί με την οικογένειά σου να συνεχίσεις να προσφέρεις το κήρυγμα του Ευαγγελίου στον κόσμο”. Πέρα από τους λόγους, σημαντικότερη μαρτυρία υπογράμμισε, τέλος, κλείνοντας ο Μητροπολίτης αποτελεί η ζωή του κληρικού, το προσωπικό βίωμα της Χριστιανικής διδασκαλίας και η λάμψη του στον κόσμο.

Κατά την Απόλυση ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος γνωστοποίησε την μετάθεση του μέχρι τούδε Ιερέως π. Sladjan από τον προσεχή Νοέμβριο στη νέα Ενορία του Mödling και την αντικατάστασή του από τον π. Nemanja Komnenov. Στους Ιερείς ευχήθηκε πλούσια την ευλογία του Θεού και την θεία στήριξη των προσπαθειών των.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το εκκλησίασμα συνεχάρη τον νεοχειροτονηθέντα Διάκονο και μαζί με το Μητροπολίτη και τους κληρικούς γεύθηκε τα εδέσματα που είχε ευγενώς προετοιμάσει η ομάδα συντηρήσεως του Ιερού Ναού υπό την ηγεσία του προς τούτο υπευθύνου κ. Karl Mlinar.