Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Τυρινής στον Ι. Ν. Αγίου Μάρκου στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα

Την Κυριακή της Τυρινής, 17 Μαρτίου 2024, Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μαζί με τον Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ κ. Σάββα και τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο ιερέας της ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Μάρκος Λεοντής, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο και τους ιεράρχες.

Εν συνεχεία ο π. Μάρκος παρουσίασε έναν ευλαβή πιστό και μέλος του Ναού του Αγίου Μάρκου, τον Άρχοντα Αθανάσιο (Art) Πολύ. Ο Αρχιεπίσκοπος, με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, απένειμε στον Άρχοντα Art την ύψιστη διάκριση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δηλαδή το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου.

Με τη σειρά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον π. Μάρκο και την τοπική κοινότητα ενώ τους επαίνεσε που διατηρούν ζωντανή και ακμαία την κοινότητα και διασφαλίζουν την εκκλησιαστική δομή. Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στη αρμονική συνεργασία που υπάρχει στην Ενορία ανάμεσα σε άτομα από όλες τις γενιές, από νέους μέχρι ηλικιωμένους, ενώ θεώρησε ότι η επιτυχία τους οφείλεται στην οικοδόμηση τους πάνω στα σταθερά θεμέλια που έθεσαν οι προηγούμενες γενιές. Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια ευλόγησε τους κληρικούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί, λέγοντας: «Είναι μαζί μας, όπως είπε ο π. Μάρκος, τους “συνταξιούχους ιερείς”. Μόνο που αυτοί οι ιερείς δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ. Τους γνωρίζετε ονομαστικά και ξέρετε τη δύναμη που κρύβουν. Η γενιά τους είναι διαφορετική, δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ, παραμένουν ακμαίοι, ενεργοί, με το παράδειγμά τους να εμπνέει όχι μόνο εδώ στο Μπόκα Ρατόν αλλά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους πυλώνες της εκκλησίας μας για τη διακονία τους όλα αυτά τα χρόνια και μόνο χάρη στη διακονίας σας και του ποιμαντικού σας έργου μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά στον δεύτερο αιώνα ζωής και δράσης της Αρχιεπισκοπής μας». Ο Αρχιεπίσκοπος άδραξε επίσης την ευκαιρία να τονίσει ότι ένας τεράστιος παράγοντας της επιτυχίας της διακονίας που π. Μάρκου είναι η προσφορά της Πρεσβυτέρας Αναστασίας. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «αυτό το υπέροχο ζευγάρι και η θαυμαστή χριστιανική οικογένειά τους εμπνέουν όλους τους λαϊκούς που ηγούνται της ενορίας, συγκεκριμένα όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στο ενοριακό συμβούλιο».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς την Ενορία για την υποστήριξη της Θεολογικής Σχολής του Ελληνικού Κολλεγίου του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, καθώς και για τη γενναιόδωρη δωρεά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος κατέστησε σαφές σε όλους ότι το Ελληνικό Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού είναι η προτεραιότητα της τοπικής Εκκλησίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «χωρίς τον Κλήρο οι κοινότητές μας δεν είχαν καταφέρει να σημειώσουν επιτυχίες, επειδή ακριβώς ο Κλήρος είναι οι πνευματικοί πατέρες των Ενοριών. Δεν είναι ο Αρχιεπίσκοπος, οι Μητροπολίτες, οι Επίσκοποι… μας βλέπετε κάθε τόσο… είναι ο π. Μάρκος, είναι ο Ενοριακός Κλήρος, αυτοί είναι οι ήρωες που κρατούν ζωντανές τις κοινότητές μας, όχι μόνο τα Μυστήρια, όχι μόνο τα μυστήρια, αλλά τα πάντα σε μια ενορία είναι γύρω από τη διακονία των ιερέων μας… Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για μια οικογένεια από το να έχει ένα παιδί που θέλει να γίνει κληρικός. Ως εκ τούτου, αγαπητοί νέοι μου, αν έχετε σκέψεις να γίνετε ιερέας, τότε αυτή η σκέψη δεν είναι δική σας. Είναι ο Θεός που χτυπά την πόρτα της καρδιάς σας και είναι το κάλεσμά σας… Φυσικά μπορείτε να πείτε όχι, αλλά μπορείτε να πείτε ΝΑΙ και τότε όλη η ζωή σας θα αλλάξει. Σίγουρα θα ευλογημένη θα είναι το σύνολο της κοινότητας και η οικογένειά σας!”

Κλείνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Θέλω να θυμόμαστε σήμερα ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο για εσάς και για όλους μας, τον Μητροπολίτη Αλέξιο που εορτάζει σήμερα τα ονομαστήριά του. Όλοι μας προσευχόμαστε για τη μακροημέρευσή του, για την υγεία του και τη διακονία του στη Μητρόπολη της Ατλάντα! Ο Θεός να σας ευλογεί και Kαλή Σαρακοστή!”

Μετάφραση: Θάνος Χρυσανθόπουλος