Θα ζητήσουν συγνώμη από την Εκκλησία και τον πιστό λαό;

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Οι αριθμοί διαψεύδουν όσους κατηγόρησαν την Εκκλησία πως οι ανοικτοί ναοί τα Θεοφάνια «θα φέρουν την καταστροφή»

Έχει λοιδορηθεί όσο λίγοι από την αρχή της πανδημίας. Από πολιτικούς, από κόμματα, από επιστήμονες, από «ειδικούς» κάθε λογής. Από όσους περιφέρονται και έχουν λόγο επί παντός επιστητού στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Κανένας δεν φύλαξε καλή κουβέντα για την Εκκλησία.

Τι και αν τήρησαν τα μέτρα όσο ελάχιστοι. Ασφαλώς υπήρχαν και εξαιρέσεις. Τις οποίες όλοι «φωτογράφιζαν». Η βλακεία, η υπεροψία ή η αφέλεια κάποιων μητροπολιτών και απλών κληρικών παρουσιάστηκε ως ο κανόνας. Φυσικά δεν ήταν έτσι.

Η διοικούσα Εκκλησία έδωσε εντολές, ήταν σαφής και όλοι ακολούθησαν το μέτρο για μία πρωτόγνωρη κατάσταση που όχι μόνο κανείς δεν είχε γνωρίσει ξανά. Η ίδια η Εκκλησία εξάλλου αιφνιδιάστηκε και προσπάθησε να χειριστεί με τρόπο την κρίση από τη μία και την επίθεση που δεχόταν από την άλλη για τον πυρήνα της πίστης: τη θεία κοινωνία.

Μόνο ο απλός κόσμος, ακόμη και αυτός που βρίσκεται μακριά από την Εκκλησία, ήταν υποψιασμένος πως η εμμονή αυτή να είναι κλειστοί οι ναοί, πως είναι η ρίζα του κακού του covid στην Ελλάδα είναι ένα σχέδιο «αποψίλωσης» της και να την «κοντύνουν».

Όπως ήθελαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 να κοντύνουν την Εκκλησία του Χριστόδουλου. Τότε που για όλα τα μελανά σημεία της Εκκλησίας έφταιγε εκείνος. Έτσι και σήμερα, ράσο και ναοί, πρέπει να σφαλιστούν. Στόματα και θύρες. Να μην έχουν άποψη και κρίση ούτε να είναι το καταφύγιο προσευχής και ψυχικής ανάπαυσης.

Τι «πρόβλεψαν» και τι έγινε

Η εμμονή πολλών να μην ανοίξουν τα Θεοφάνια οι Ναοί ήταν πρωτόγνωρη. Δήλωναν παραπάνω από βέβαιοι πως «θα έρθει η καταστροφή», «θα το πληρώσουμε ακριβά με πολλούς νεκρούς» και «θα υπάρξει πρωτόγνωρη κρίση από την αλαζονεία των δεσποτάδων που αγνοούν τους νόμους και τους κανόνες» και ότι «θα δείτε τα αποτελέσματα των Θεοφανίων».

Έβαζαν και τηλεοπτικά πλάνα από πέρυσι, φωτογραφίες από πρόπερσι για να «αποδείξουν» τη ζημιά.

Ειδικοί και διαδικτυακοί αρθρογράφοι που εμμονικά καθύβριζαν την Εκκλησία. Πρόσωπα που δεν έβγαλαν κουβέντα για το συνωστισμό στις παραλίες της Θεσσαλονίκης. Δεν βγήκαν να κατηγορήσουν και να ξεσηκώσουν σε αντίσταση για την λαοθάλασσα στον πεζόδρομο της Ερμού που χιλιάδες άτομα που ξεχύθηκαν για ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα μακό μπλουζάκι.

Άλλο αυτό.

Και τελικά; Πέρασαν δεκατέσσερις ημέρες από τα Θεοφάνια. Τόσο που υποστηρίζουν οι επιστήμονες πως «χρειάζεται για να φανεί το κακό». Τελικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ όταν τα Θεοφάνια τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούσαν τα 600 αμέσως μετά ξεκίνησε μία τεράστια μείωση. Όποιος δει το διάγραμμα των κρουσμάτων βλέπει τι έγινε μετά τα Θεοφάνεια και για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Κάτω από 550, μετά κάτω από 500 και μετά λίγο πάνω από 400…

Υπάρχουν ερμηνείες για την πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων. Βοήθησε ο Θεός, λένε πολλοί κληρικοί. Όμως αυτό οι «ειδικοί» δεν το πιστεύουν. Ή κλήρος και λαός ήταν προσεκτικοί τελικά τα Θεοφάνια και κακώς λοιδορήθηκαν τόσο σκαιά και εμμονικά.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουν όλοι όσοι επιτέθηκαν στην Εκκλησία να ζητήσουν μία συγνώμη. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μασήσουν τα λόγια τους μέχρι την επόμενη φορά που θα ξεκινήσουν πάλι την επίθεση.