Θα ξαναλειτουργήσουν ξωκλήσια που είχαν βεβηλωθεί στη Μόρια

Απόστολος Σπύρου

Τι αναφέρει ο π. Ευστράτιος Κομνηνός σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης στα παρεκκλήσια του Αγ.Γεωργίου, της Αγ. Αικατερίνης και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που βεβήλωσαν ιερόσυλοι

Κανείς δε ξεχνά την έντονη θλίψη που είχαν προκαλέσει στους πιστούς της Λέσβου οι βανδαλισμοί σε ιστορικά ξωκλήσια. Ωστόσο, η αποκατάσταση και η συντήρηση ορισμένων από αυτά «ξύπνησε» συναισθήματα αισιοδοξίας και χαράς.

Οι κάτοικοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες εικόνων φρίκης που προκαλούν πόνο καρδιάς. Ιερόσυλοι που φιλοξενούνται στο νησί καταστρέφουν, βεβηλώνουν και μολύνουν ιερούς ναούς.

Φωτο: Απόστολος Σπύρου

Τα εκκλησάκια της Αγίας Αικατερίνης, του Ταξιάρχη, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ραφαήλ, καθώς και κοιμητηριακοί ναοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Οι ιερόσυλοι πέταξαν στο δάπεδο τον Εσταυρωμένο, ξήλωσαν τα στολισμένα πλαίσια των εικόνων και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αγιογραφίες στον εσωτερικό τοίχο, αλλά και στο ταβάνι. Παράλληλα, βανδάλισαν την πρόσοψη των ναών, καθώς και τον αύλειο χώρο.

Ιστορικά ξωκλήσια που εδώ και πολλές δεκαετίες διατρανώνουν και στηρίζουν την πίστη μας σε διάφορα σημεία του ακριτικού νησιού καταστρέφονται συχνά από ιερόσυλους που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Σπασμένες Αγίες Τράπεζες, εικόνες και σταυροί είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να βάλουν φωτιά σε ναούς και να καταστρέψουν σπάνιες αγιογραφίες. Υπήρξαν, βέβαια, και περιπτώσεις, στις οποίες είδαμε εντός των ναών συνθήματα υπέρ του Αλλάχ.

ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ

Εκτός, όμως, από τα ξωκλήσια, θύματα αυτού του «πολέμου» έχουν πέσει και τα κοιμητήρια του νησιού, αλλά και μικρά προσκυνητάρια στις άκρες των δρόμων -μνημεία ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο-, όπου κάποιοι έσπασαν τους σταυρούς.

Ύστερα από την προβολή που είχε πάρει το θέμα από την περασμένη άνοιξη, -άλλωστε και η «Ορθόδοξη Αλήθεια» το έχει αναδείξει με ποικίλα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ- η Ουγγρική Κυβέρνηση διαμέσου της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων της Ουγγαρίας αποφάσισε στις 21 Ιουλίου 2020 να προσφέρει 28.000 ευρώ, για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Ο π. Ευστράτιος Κομνηνός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις εργασίες αποκατάστασης, κάνει γνωστό ότι πρόκειται για τα παρεκκλήσια της Ενοριακής Κοινότητας Αγίου Βασιλείου Μόριας Λέσβου, που βρίσκονται πλησίον του τότε ΚΥΤ, συγκεκριμένα του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

«Οι φθορές από τους κατοίκους του ΚΥΤ ήταν κυρίως κτιριακές, δηλαδή σπασμένα παράθυρα, χαλασμένοι τοίχοι και σκεπές, ενώ υπήρχαν και φθορές στο τέμπλο και στις εικόνες» τονίζει ο ιερέας και εξηγεί ότι «η Ουγγρική Κυβέρνηση ανέλαβε την αποκατάσταση των ζημιών και προσέφερε τα χρήματα από τον Ιούλιο, αλλά εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας και των προβλημάτων στο νησί με τις πυρκαγιές καθυστέρησαν λίγο οι εργασίες με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν πριν από λίγες μέρες».

Ο π. Ευστράτιος σημειώνει, ακόμη, ότι με τα χρήματα αυτά επισκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν με εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια τα εκκλησάκια. Παράλληλα, υπήρξε η αμέριστη βοήθεια αρκετών εθελοντών που προσέφεραν προσωπική εργασία, καθώς και κάποιες δωρεές από οικογένειες του νησιού.

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Τα εν λόγω εκκλησάκια είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά και την Άνοιξη, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί η τελετή των θυρανοιξίων με την παρουσία πολιτικών της Ουγγαρίας και του προέδρου Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων της Ουγγαρίας. Οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και πιστοί από όλο το νησί θυμούνται με νοσταλγία ότι τα ξωκλήσια αυτά τις ημέρες της εορτής τους μάζευαν εκατοντάδες κόσμου, για να τιμήσουν τη μνήμη των αγίων. Δυστυχώς, οι καταστροφές, αλλά και ο κίνδυνος των μολύνσεων απέτρεπε τους πιστούς να προσέλθουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Φωτο: Απόστολος Σπύρου

Ο π. Ευστράτιος εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα επαναληφθούν νέοι βανδαλισμοί. Αλλωστε από τη συγκεκριμένη περιοχή έχει μεταφερθεί το ΚΥΤ, ενώ παράλληλα έχουν τοποθετηθεί στους ναούς κουφώματα και πόρτες που παρέχουν περισσότερη προστασία και ασφάλεια.

«Υπάρχουν και άλλα ξωκλήσια στο νησί που χρειάζονται αποκατάσταση και συντήρηση» αναφέρει ο π. Ευστράτιος και περιγράφει ότι «το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από της Αγίας Αικατερίνης χρειάζεται μία ‘γενναία’ επισκευή, για να μπορέσουμε και πάλι να λειτουργήσουμε».

Ελπίζει, ωστόσο, ότι θα βρεθεί κάποιος που θα θέλει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή και θα βοηθήσει στην αποκατάστασή του.

ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Να θυμίσουμε ότι κάτοικοι της Μόριας κατήγγειλαν με οργή από τον περασμένο Απρίλιο ότι το ποτήρι είχε ξεχειλίσει και δε μπορούν να ανέχονται τέτοιες καταστάσεις με τους αρμόδιους φορείς να αδιαφορούν, ενώ θεωρούσαν ότι ομάδες μουσουλμάνων παράνομων μεταναστών βεβηλώνουν, συντονισμένα, τα εκκλησάκια της περιοχής, κάνοντας λόγο για «εντολές» που έχουν ως στόχο την ελληνορθόδοξη πίστη.

Η Εκκλησία, εξάλλου, βρίσκεται πάντα στο πλευρό κάθε εμπερίστατου, κάθε κατατρεγμένου, κάθε αδύναμου συνανθρώπου μας, κάθε πρόσφυγα, ανεξαρτήτως διακρίσεων, γιατί ο Χριστός ήταν ο πρώτος πρόσφυγας.

Απόστολος Σπύρου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”