Τέσσερα χρόνια από την ενθρόνιση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής

Στις 22 Ιουνίου 2023 συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ημέρα γεμάτη συγκίνηση και ελπίδα για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο ίδιος θαύμαζε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής από τα παιδικά του χρόνια και από τα χρόνια της διακονίας του στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες «έτοιμος και με σιγουριά» για να υπηρετήσει την Εκκλησία, τιμώντας το έδαφος που πατάει με την πλούσια ιστορία του και τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

«Είμαι εδώ… για να σας ακούσω, να συνομιλήσω μαζί σας και να συνεργαστώ μαζί σας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην ενθρόνισή του ομιλία το 2019. «Η προσευχή μου και η φιλοδοξία μου είναι να σταθώ μπροστά σας και δίπλα σας,» πρόσθεσε. «Ας προχωρήσουμε μαζί ως Σώμα Χριστού και σώμα πιστών, ως ενωμένη Αρχιεπισκοπή και Εκκλησία, και ως λατρεμένη Επισκοπή του σεβαστού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας».

Υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αντιμετώπισε κατά μέτωπο την πρωτοφανή πανδημία της Covid-19, εκδίδοντας σαφείς και έγκαιρες οδηγίες με στόχο τη στήριξη της πνευματικής, σωματικής, λειτουργικής και συναισθηματικής υγείας των κοινοτήτων. Σχεδόν 700.000 δολάρια ως βοήθεια ανακούφισης διανεμήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε όσους και όσες επλήγησαν από την πανδημία.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει επίσης υπηρετήσει ως αφοσιωμένος υπερασπιστής της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης, συμμετέχοντας με τον σημερινό δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς αποτίωντας φόρο τιμής στην Μπρεόνα Τέιλορ το 2020 και μιλώντας ανοιχτά ενάντια στη βάναυση εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Μέσω της καθοδήγησής του, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής συνεργάστηκε με αξιόπιστους εταίρους, όπως οι Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (IOCC) για τη συγκέντρωση πόρων και την υλοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας έχοντας συγκεντρώσει άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τους πληγέντες και τις πληγείσες στην Ουκρανία, καθώς και άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ως βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βοήθεια για τα θύματα των πυρκαγιών του 2021 στην Εύβοια.

Ο ίδιος ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη ζεστή, γενναιόδωρη και αγαπητική υποδοχή στον Αρχιεπίσκοπό σας. Η καρδιά μου είναι γεμάτη από ευγνωμοσύνη για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου στην Εκκλησία της Αμερικής. Είστε η πρώτη μου σκέψη το πρωί και η τελευταία μου προσευχή το βράδυ. Σας ευχαριστώ!”

Πηγή: Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής