Τέλος η “περιπέτεια” για τις Νεοελληνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Latrobe

Αίσιο τέλος είχε η “περιπέτεια” του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Latrobe, το οποίο πρόκειται να συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, που υπογράφηκε το πρωί της Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου, προς δικαίωση του αγώνα που έδωσε η ελληνική Ομογένεια καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επρόκειτο για έναν αγώνα ιερό και εθνικό, όπως χαρακτηρίστηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η οποία, με το προσωπικό ενδιαφέρον και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, συμμετείχε ενεργά και ακάματα στην Επιτροπή Διάσωσης του Προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή, πέραν του ότι συνέβαλε οικονομικά για τη συνέχιση του Προγράμματος, έθεσε ως προτεραιότητα και στόχο την ενθάρρυνση των μαθητών των εκπαιδευτικών της ιδρυμάτων και πάντων των ενδιαφερομένων προς την κατεύθυνση της εγγραφής στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Latrobe, για την αναζωογόνηση του τελευταίου τριτοβάθμιου προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών στη Μελβούρνη.

Στη σημερινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τη διατήρηση του Προγράμματος τον κ. Μακάριο εκπροσώπησε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ευμένιος Βασιλόπουλος. Τη συμφωνία συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου, ο Αντιπρύτανης κ. John Dewar, με μάρτυρα την ομογενή Πολιτειακή Βουλευτή, κ. Κατ Θεοφάνους.

Η υπογραφή της συμφωνίας, που έγινε μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, σηματοδότησε την αφετηρία μιας καινούργιας απαιτητικής προσπάθειας, δίχως εφησυχασμό, για την περαιτέρω ανάπτυξη και θωράκιση του Προγράμματος.