Τέλεση αγιασμών έναρξης μαθημάτων Σχολείων από τον Μητροπολίτη Καστοριάς

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των μαθημάτων στα Σχολεία, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, συνοδευόμενος από τον Διάκονο π. Παντελεήμονα και τους κατά τόπους Εφημερίους, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και σε Γυμνάσια της Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Μεσοποταμίας.

Συγκεκριμένα τέλεσε τον αγιασμό στα εξής Σχολεία:

3ο Λύκειο Καστοριάς, ΕΠΑΛ Καστοριάς, 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς, Γυμνάσιο και Λύκειο Μεσοποταμίας, 1οΓυμνάσιο και Λύκειο Άργους Ορεστικού, Πρότυπο Λύκειο, 2ο Λύκειο και Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Καστοριάς, 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς – Γερμανός Καραβαγγέλης.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης τέλεσε τον αγιασμό στα Εσπερινά Σχολεία, Γυμνάσιο, Λύκειο και Επαγγελματικό Λύκειο.

Στους αγιασμούς παραστάθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Βουλευτής του Νομού κ. Μαρία Αντωνίου, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευγενία Μαρνέρη.

Ο Μητροπολίτης σε κάθε αγιασμό έδινε τις ευχές του στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και απηύθυνε ένα σύντομο μήνυμα.

Τα θέματα των λόγων του ήταν: -Το μνημείο της Παναγίας Κουμπελίδικης και η ζωντανή παράδοση που εκφράζει αυτό. -Η αξία των χειρωνακτικών επαγγελμάτων, ιδίως όταν συνδυάζονται με προσευχή, ύμνους και φιλότιμο. -Η διπλή πρόοδος των μαθητών, ήτοι η απόκτηση γνώσεων και η διατήρηση της παιδικότητας. -Το φαινόμενο της νεοφιλίας και της καθυστερημένης υπακοής. -Η παιδεία ως απόκτηση γνώσεων και συνηθειών καλής ψυχικής υγείας, και συγκεκριμένα με τους καλούς λογισμούς και την ανιδιοτελή αγάπη. -Τα τρία επίπεδα, οι τρεις νόμοι κοινωνικής ζωής: Ο νόμος του ισχυρού, ο ανθρώπινος νόμος και ο πνευματικός νόμος, σε σχέση με την παιδεία. -Τα παιδιά ειδικά και ο άνθρωπος γενικότερα δεν πρέπει να αισθάνεται ορφανός. -Η διά βίου μάθηση και η αίσθηση της μαθητείας.

Επίσης, ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, απέστειλε ξεχωριστά μηνύματα για τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία ανέγνωσαν οι Ιερείς που τέλεσαν τους αγιασμούς στις κατά τόπους Σχολικές μονάδες.

Μήνυμα του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς.

Προς τους Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αγαπητά μου παιδιά,

Είναι μεγάλη ευλογία από τον Θεό η μάθηση. Η μάθηση, σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη, ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα όντα. Ο άνθρωπος μαθαίνει γνώσεις, τρόπους συμπεριφοράς, συνήθειες, ήθη. Μαθαίνει γλώσσα ελληνική και ξένες γλώσσες· μαθαίνει ιστορία, φυσική, μαθηματικά, μουσική, καλές τέχνες και τόσα άλλα μαθήματα. Μαθαίνει όμως και να βοηθά, να συγχωρεί, να τηρεί τους κανόνες, να είναι ευγενικός, να ακούει τον άλλον, να προσέχει τις κακές σκέψεις, να μη θυμώνει χωρίς λόγο, να είναι τακτικός, και άλλα πολλά. Κυρίως μαθαίνει να ευχαριστεί τον Θεό για όλα όσα μας έχει δώσει. Να ευχαριστεί τους γονείς και τους δασκάλους και όλους τους ανθρώπους. Δηλαδή, ο άνθρωπος μαθαίνει να είναι ευγνώμων και όχι αχάριστος. Αυτές τις καλές συνήθειες τις ονομάζουμε με μια πολύ ωραία λέξη, που λέγεται αρετή-αρετές.

Εύχομαι, λοιπόν, αγαπητά μου παιδιά, να μάθετε πολλές γνώσεις και να αποκτήσετε πολλές αρετές. Εύχομαι στους γονείς και στους καλούς σας δασκάλους να έχουν έμπνευση και δημιουργικότητα.

Με πατρικές ευχές

† Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος

*

Προς τους Μαθητές και Μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αγαπητά μου παιδιά,

Μεγάλη ευλογία αποτελεί η Παιδεία, που από τα αρχαία ελληνικά χρόνια χαρακτηρίζεται αναφαίρετο αγαθό για τους ανθρώπους και θείο δώρο, το οποίο ξεχωρίζει τον άνθρωπο από όλα τα άλλα όντα.

Η Ελληνική Παιδεία αναφέρεται στον άνθρωπο, στην δημιουργία του, στην σχέση του με τον Θεό και με την κοινωνία, στην αντιμετώπιση του θανάτου, στην αναζήτηση της αθανασίας. Η Ελληνική Παιδεία είναι παιδεία των αρετών: της ελευθερίας, της αγάπης, της πίστης, της γενναιότητας, της αυτοθυσίας, του φιλότιμου. Στην Ελληνική Παιδεία μαθαίνουμε την ιστορία του ανθρώπου, και όχι την ιστορία των εργαλείων ή την ιστορία του πλούτου, μόνο. Η Ελληνική Παιδεία έχει αποκρυσταλλωθεί στην ελληνική γλώσσα, την πλουσιότερη και ενδοξότερη γλώσσα του κόσμου, αφού σε αυτή γράφησαν τα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, του Ομήρου και των Ελλήνων ιστορικών και φιλοσόφων, το Ευαγγέλιο του Χριστού, τα έργα των Ελλήνων Πατέρων. Η Πατρίδα μας ίσως υστερεί, προς το παρόν, στην τεχνολογία και στην κατασκευή μηχανημάτων. Υπερτερεί όμως σε άλλες αρετές, όπως στην ιστορία, την θεολογία και στην ηθική, κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία.

Εύχομαι από καρδίας να χαρείτε τα μαθητικά σας χρόνια, μαθαίνοντας τα μαθήματα της Ελληνικής Παιδείας και της τεχνολογίας, και να ωριμάσετε με φιλότιμο, σύνεση και σοφία. Στους δε γονείς, διδασκάλους και καθηγητές σας εύχομαι έμπνευση και δημιουργικότητα στο έργο τους.

Με πατρικές ευχές

† Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος