Τα τρία ενοχλητικά «κουνούπια» του θέρους για τον Ιερώνυμο

Δεν προμηνύεται ξεκούραστο αυτό το καλοκαίρι για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αυτή η θερινή περίοδος είναι η 15η της αρχιεπισκοπικής θητείας του. Με την εμπειρία και την ευελιξία του έχει μάθει να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία. Έχει δει να αλλάζουν, άλλωστε, μια ντουζίνα Πρόεδροι Δημοκρατίας και Πρωθυπουργοί και σχεδόν πενήντα Μητροπολίτες.

Ομολογουμένως έχει μάθει και από τα λάθη του και από τα λάθη των άλλων που τους είδε να περνούν στη λήθη της ιστορίας. Στις αποσκευές του στο μικρό μοναστήρι της Ζάλτσας, εκεί που περνά μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, έχει πάρει σημειώσεις, σχέδια και πλάνα.

Εκεί τον επισκέπτονται αρχιερείς και πολιτικοί παράγοντες. Οι τυχεροί διανυκτερεύουν. Οι άλλοι περνάνε για έναν καφέ. Για να πάρουν τη συμβουλή του μέχρι να ζητήσουν «την ευχή του». Δηλαδή να κάνουν κανένα δικό τους παιδί Μητροπολίτη ή άντε βοηθό Επίσκοπο.

Στις αποσκευές του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα κουβαλήσει τρία μεγάλα θέματα. Δύσκολα, που δεν λύνονται μέσα στο καλοκαίρι. Ενοχλητικά σαν τα κουνούπια, τριβελίζουν το μυαλό του και θα πρέπει να τα λύσει μέχρι τη σύνοδο της ιεραρχίας που – παραδοσιακά- γίνεται τον Οκτώβριο. Υπάρχει και ένα σενάριο που θέλει την ιεραρχία να συγκαλείται τον Ιούνιο αν προκύψουν εθνικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο. Σενάριο που, προσωπικά, το κατατάσσω στα θερινής νυκτός.

Τα τρία μεγάλα προβλήματα που κουβαλά στο καλοκαιρινό του δισάκι ο Αρχιεπίσκοπος είναι:

1. Εκλογές σε 4-5 μητροπόλεις. Γορτυνία, Δράμα, Αγρίνιο – Μεσολόγγι και ίσως μία ακόμη στις Ν. Χώρες (Φλώρινα με παραίτηση;) μέχρι τον Οκτώβριο. Οι πιέσεις είναι πολλές τα ονόματα και οι υποψήφιοι ακόμη περισσότεροι. Καραμπόλες μπορεί να υπάρξουν μέχρι τελευταία στιγμή. Τίποτα δεν θεωρείται «κλειδωμένο». Σημαντική λεπτομέρεια: Η κυβέρνηση αν και δεν έχει, επί της αρχής, κώλυμα να διχοτομήσει τη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας, τα πολιτικά ανακατέματα στην περιοχή (όπου η ΝΔ έχει σημαντικά ερείσματα) μπορεί στο τέλος να ματαιώσουν κάθε πλάνο διχοτόμησης. Μου λένε πως υπάρχει «θέμα» πολιτικό με τη διχοτόμηση και στο τέλος να προκύψει μόνο ένας μητροπολίτης στην περιοχή. Ο γρίφος για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα είναι δισεπίλυτος. Όχι όμως και αδύνατος.

2. Κυβερνητικές εκκρεμότητες: Όσο περνάει ο καιρός και ακούγονται καμπάνες για εθνικές εκλογές τόσο τον ζώνουν τα φίδια τον Αρχιεπίσκοπο. Έχει δει πολλές κυβερνήσεις να αλλάζουν και στο τέλος να του μένει η στυφή γεύση των γαλαντόμων υπουργικών υποσχέσεων. Από τους υπουργούς περιμένει κυρίως το ξεκαθάρισμα των εκτάσεων που ανήκουν στο κράτος και ποια στην Εκκλησία με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων (χαρακτηρισμός μοναστηριακών εκτάσεων ως δασικών κυρίως) και τη νομική διευθέτηση των οργανικών θέσεων των κληρικών που είναι μεν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά επί της ουσίας το μέλλον τους είναι στον αέρα και δεν πατάει πουθενά νομικά.

3. Η τακτοποίηση των διαφορών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με την αποχώρηση του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και την τοποθέτηση του χαμηλών τόνων Λαοδικείας οι σχέσεις είναι σε καλύτερη συχνότητα θα έλεγα. Οι Πατριαρχικοί έχασαν το ναό στο Κτήμα Προμπονά και τώρα αναζητούν άλλο ναό για να λειτουργούν εντός των ορίων της Αθήνας. Είναι ένα θέμα που θα δείξει αν οι δύο πλευρές θα το λήξουν χωρίς απώλειες ή θα υπάρξουν και πάλι συγκρούσεις.

“Μελχισεδέκ”