Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κασσανδρείας

Την Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021, η Εκκλησία τίμησε και για φέτος λαμπρότατα την ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου , μεγάλου διδασκάλου της Ορθοδοξίας και Διδάχου γεραρού του Γένους μας.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που μετείχε στην κίνηση των Κολλυβάδων και αποτελεί μαζί με τον Κοσμά τον Αιτωλό, τον άγιο Αθανάσιο τον Πάριο, τον άγιο Μακάριο Κορίνθου και άλλους αγίους Πατέρες το προζύμι που εζύμωσε και σφράγισε την ταυτότητα του Νεοελληνικού μας αναγεννημένου Έθνους.

Την ημέρα αυτή άγει τα σεπτά του ονομαστήρια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας και Πολυγύρου κ. Νικόδημος, σεπτό και διακεκριμένο μέλος της Ιεραρχίας μας και λαοφιλής Ποιμένας της Χαλκιδικής.

Παρά τις προφυλάξεις για την αποφυγή της διασποράς του Κωρονοιού και την αναγγελία ότι δεν θα γιορτάσει επίσημα ο Σεβασμιώτατος τα ονομαστήριά του, ετελέσθη πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πολυγύρου, στην οποία προέστη ο εορτάζων Επίσκοπος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου και του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Πολλοί Κληρικοί πλαισίωσαν τους Σεβασμιωτάτους και ο Λαός του Θεού προσήλθε ομοθυμαδόν για να πολυχρονήσει τον Δεσπότη του με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργο και τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Βορδό.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο εορτάζων Μητροπολίτης, παρουσιάζοντας τη βιοτή, την αγιοζωή και τη συμβολή στην Ορθόδοξη Θεολογία του μεγάλου εορτάζοντος Αγίου.

Εκ μέρους των δύο παρισταμένων Αρχιερέων αντιφωνησε τον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, προβάλλοντας δύο καίρια σημεία της προσωπικότητος του κ. Νικοδήμου. Δηλαδή, την αρχοντιά που τον διακρίνει, κληρονομημένη από τον Γέροντά του αοίδιμο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρό Προκόπιο και τη σοβαρότητα, τόκο και γέννημα του Εκκλησιαστικού Φρονήματος και της Εκκλησιαστικής Παραδόσεως, πράγματα με τα οποία εμφορείται ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος ο εορτάζων Μητροπολίτης ευχαρίστησε Κλήρο και Λαό, προσφέροντας το παραδοσιακό κέρασμα.