Τα ονομαστήρια του Επισκόπου Μεσαορίας

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια, τηρουμένων των Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας λόγω της παρατεταμένης πανδημίας, τελέστηκε ο εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Θεολόγου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, χοροστατούντος του εορτάζοντος Επισκόπου Μεσαορίας, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο. Στο Ιερό Βήμα παρέστη και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.

Μιλώντας προς το εκκλησίασμα, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Επίσκοπος, αναφέρθηκε στη ζωή και τους αγώνες του οικουμενικού διδασκάλου, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του «αετού της Θεολογίας», κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ., τον λεγόμενο χρυσό αιώνα της θεολογίας. Ο βίος του αποτελεί πρότυπο ταπείνωσης και υποχωρητικότητας χάρη της ενότητας της Εκκλησίας. Καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να τον μιμηθούμε, έτσι ώστε να αναδειχθούμε μέλη τίμια της Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της αρτοκλασίας, ο Επίσκοπος στην ευχή επί των κολλύβων εορταζόμενου Αγίου μνημόνευσε και τους αείμνηστους ιεράρχες Γρηγόριο, Μητροπολίτη Κυρηνείας και Γρηγόριο, Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων, τον Γρηγόριο Μουσουρούλη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, τους γονείς αυτού Γεώργιο και Καλλισθένη, τους αναδόχους Στέφανο και Θεοδώρα καθώς και άλλους ευργέτες και οικείους του.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Καθεδρικό Ναό, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Κατά την ώρα του Κοινωνικού τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Αμαθούντος, ο οποίος επισήμανε ότι η ζωή του Αγίου Γρηγορίου ήταν πολυκύμαντη, με πολλούς πειρασμούς και δυσκολίες. Αλλά όταν ο άνθρωπος έχει μέσα στην καρδιά του τον Χριστό τίποτα δεν μπορεί να τον φοβίσει, όπως λέει και ο Απόστολος: «τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα; ἕνεκά σου θανατούμεθα ὅλην τὴν ἡμέραν» (Ρωμ. η΄ 35-36). Παρότρυνε ο Θεοφιλέστατος να μελετάμε τους βίους των αγίων επειδή από αυτούς αντλούμε δύναμη στον καθημερινό μας βίο και η πίστη μας γίνεται όλο και πιο θερμή. Δεν μας θέλει ο Θεός χλιαρούς αλλά θερμούς, σύμφωνα με το βιβλίο της Αποκαλύψεως: «οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου» (Αποκ. γ΄ 16). Αυτή τη θέρμη, την αποφασιστικότητα, τη δυναμική που είχε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, επειδή είχε αγάπη για τον Χριστό -και η «ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον» (Α΄ Ιωαν. δ΄ 18)- καλούμαστε κι εμείς να ενεργοποιούμε μέσα μας. Τέλος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο ο Θεός να τον χαριτώνει, να του δίνει χρόνια πολλά με δύναμη και υγεία ώστε, με τα πολλά χαρίσματα που η αγάπη του Θεού τον προίκισε, να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την προσφορά του στην Εκκλησία μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο για την ευλογία να συλλειτουργήσουν μαζί και μετέφερε σε όλο το σεβαστό εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.