Τα κλειδιά της Θεσσαλονίκης: Από τον Άνθιμο στον Ωρεών

Όταν έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις είναι βέβαιο πως δεν είχε στο μυαλό του την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στην πραγματικότητα ο Ιταλός σημειολόγος και φιλόσοφος εννοούσε πως αυτόν τον μήνα δεν υπάρχει ο ίδιος όγκος ειδήσεων με τους υπόλοιπους μήνες, διότι οι δημοσιογράφοι πάνε συνήθως διακοπές.

Στην Εκκλησία οι εξελίξεις δεν σταματούν. Το αντίθετο. Τώρα γίνονται οι ζυμώσεις ενόψει της ιεραρχίας του Οκτωβρίου.

Στις καθημερινές κουβέντες των αρχιερέων μία ήταν η συζήτηση: ποιος θα είναι ο επόμενος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με πίεση από άνωθεν ή οικειοθελώς, ο κ. Άνθιμος παρέδωσε τα κλειδιά της Μητρόπολης και η Ιεραρχία ετοιμάζεται για εκλογές. Και όχι μόνο για Θεσσαλονίκη. Υπολογίστε επιπλέον 4 Μητροπολίτες και 2-3 βοηθούς.

Φαβορί και μεταθετό

Το απόλυτο φαβορί για να εκλεγεί τον Οκτώβριο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ακούει στο όνομα Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος. Είναι ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και δεν έχει αντιπάθειες στην ιεραρχία. Έχει την εύνοια του Αρχιεπισκόπου και δεκάδων Μητροπολιτών. Θα καταφέρει να εκλεγεί; Μένει να αποδειχτεί.

Μια σημαντική είδηση που πέρασε στα ψιλά είναι πως μερικές ημέρες πριν την παραίτηση του κ. Ανθίμου, ο επίσκοπος Ωρεών βρέθηκε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι Μητροπολίτες λένε πως ο κ. Φιλόθεος, ακολουθώντας τη συμβουλή του Αρχιεπισκόπου, «ζήτησε την ευχή» και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να κατέβει ως υποψήφιος. Για να «κλείσει» επί της ουσίας η εκλογή.

Αφού Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος συμφωνήσουν στο πρόσωπο τότε η εκλογή τον Οκτώβριο είναι μια τυπική διαδικασία. Σχετικά με τους αρχιερείς που θα μπορούσαν να καλύψουν την κενή θέση στη Θεσσαλονίκη δια μεταθέσεως, το σενάριο είναι πολύ ισχνό. Για την ιστορία καταγράφω μόνο τα πρόσωπα που ακούστηκαν: Βεροίας Παντελεήμων, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Σερρών Θεολόγος και Δημητριάδος Ιγνάτιος. Οι δύο πρώτοι θα το ήθελαν, πληροφορούμαι, διακαώς.

Καλμούκοι και Αστραχάν

Φωτό: EUROKINISSI

Η πρόσφατη ενασχόλησή μου με τον τέως εκλεκτό της οικογένειας Μητσοτάκη, τον κατά τα λοιπά αγαπητό «υπουργό με την κορνίζα» Αντώνη Διαματάρη, προκάλεσε τη δυσφορία του εργαζόμενού του.

Πρόσωπο που πρόθυμα ξελασπώνει τον εργοδότη του, συνήθως λασπώνοντας τους υπόλοιπους. Αγνοώ τους λόγους για τους οποίους με τόσο πάθος στηρίζει τον δυτικοτραφή πρώην υπουργό και σπουδαγμένο στο Κολούμπια ένας άνθρωπος που έλκει την καταγωγή του από τις μογγολικές περιοχές που κάποτε άνθισαν οι Καλμούκοι (ή άλλως Καλμίκοι).

Νομάδες που ζούσαν στην πάλαι ποτέ ένδοξη ρωσική ομοσπονδία. Αδυνατώ να βρω τον συσχετισμό των δύο ανδρών. Μικρή λεπτομέρεια που ίσως βγάζει νόημα που αυτοί ξέρουν καλύτερα: οι Καλμούκοι ζουν δίπλα στην περιοχή Άστραχαν.

Περιοχή απ’ όπου προέρχεται το γνωστό ομώνυμο πρόβατο που εμείς εδώ στην «ψωροκώσταινα» Ελλαδίτσα λέμε -με λάθος τονισμό συνήθως- τα κουτσά άλογα…

“Μελχισεδέκ”