Τα Ιεροσόλυμα χαιρετίζουν την απόφαση της Αντιόχειας για αποκατάσταση της κοινωνίας

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συνήλθε την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ’.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πατριάρχης συζήτησε τα οδυνηρά γεγονότα και τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι Άγιοι Τόποι, ιδιαίτερα η περιοχή της Γάζας.

Με επίκεντρο τον ρόλο της Εκκλησίας τόσο σε πνευματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, τα συνοδικά μέλη τόνισαν τη σημασία της εντατικοποίησης των προσευχών για τον τερματισμό του πολέμου.

Εν όψει της ιερής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να σταματήσουν οι εορταστικές δραστηριότητες, εστιάζοντας αποκλειστικά στις εθιμικές θρησκευτικές λειτουργίες και προσευχές.

Όσον αφορά στην έμπρακτη βοήθεια της Εκκλησίας, ο Πατριάρχης επαίνεσε τον Αρχιεπίσκοπο Τιβεριάδος κ. Αλέξιο και τον Αρχιμανδρίτη Σίλα, οι οποίοι άνοιξαν τις πόρτες της Εκκλησίας, δηλαδή της Μονής του Αγίου Πορφυρίου και των συνδεδεμένων αυτή εγκαταστάσεων, για να προσφύγουν οι πολίτες της Γάζας.

Η Ιερά Σύνοδος εξήρε τον διακριτικό ρόλο του Επισκόπου και του Αρχιμανδρίτη ως αναπόσπαστο μέρος του ποιμαντικού και εθνικού καθήκοντος της Εκκλησίας έναντι του ποιμνίου αυτής διά μέσου των αιώνων.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην ανάγκη παροχής συνεχούς υποστήριξης και βοήθειας για την κάλυψη των απολύτως βασικών αναγκών για τέτοιες δύσκολες συνθήκες. Η Σύνοδος επικρότησε τις προσπάθειες του Βασιλιά Αμπντουλά ΙΙ και του Χασημιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για την παροχή βοηθείας προς τον λαόν της Γάζας.

Η Σύνοδος μελέτησε και αναγνώρισε επίσης την έκθεση του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καττάρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοηθείας των κατοίκων της Γάζας μέσω Αιγύπτου, μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κράτους του Κατάρ.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και η Ιερά Σύνοδος αντάλλαξαν μηνύματα με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη για την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου χαιρέτισαν την απόφαση αυτή, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των αγαστών σχέσεων μεταξύ των αδελφών Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.

Επιπλέον συζήτησαν για την επίσκεψη του Μητροπολίτου Αθανασίου Φάχντ και του Μητροπολίτου Χαλεπίου κ. Εφραίμ στην Ιορδανίαν, εκφράζοντες την ευγνωμοσύνη τους για τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Εκκλησίας της Αντιοχείας ύψους 42.700 $ προς τους ευρισκόμενους στη Γάζα.

Στη συνέχεια η Αγία και Ιερά Σύνοδος επιλήφθηκε διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων και προέβη στις εξής αποφάσεις:

1. Επικύρωσε τον διορισμό του Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου ως ηγουμένου της ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Τιβεριάδος, ενώ θα συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του μοναχού Βασιλείου ο οποίος θα διακονεί στην Μονή κατά τη διάρκεια της απουσίας αυτού.

2 . Διόρισε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου εν Κανά π. Βενέδικτον Καγιάλ ως μέλος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου Ναζαρέτ.

3 . Ενέκρινε την μετάθεση του ιερέως π. Nicolas Dawood, ο οποίος διακονεί στις κοινότητες Φχες και Μαδηβάν, για να υπηρετήσει την Αραβόφωνον Κοινότητα στις Η. Π. Α. μέσω της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας.

4 . Αποφάσισε την σε διάκονο χειροτονία του μοναχού Αλεξάνδρου.

5 . Ενέκρινε το αίτημα του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου για μεταπτυχιακές Θεολογικές Σπουδές στις Η.Π.Α.

6 . Αποφάσισε την αναβολή του Σαρώματος της Βασιλικής της Γεννήσεως της Βηθλεέμ και για το έτος τούτο, λόγω της συνεχιζομένης ανακαινίσεως.