Τα εγκαίνια του πρώτου σχολείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία

Το Κολλέγιο του Αγίου Σάββα, στο προάστιο Varroville του Σύδνεϋ, είναι το πρώτο σχολείο που λειτουργεί υπό τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία.

Την περασμένη Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, τελέστηκαν τα εγκαίνιά του με κάθε επισημότητα, και η ημέρα αυτή καταγράφηκε ως μια ιστορική στιγμή στην πορεία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της σερβικής κοινότητας στους Αντίποδες.

Στην τελετή, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, παρευρέθηκε μικρός αριθμός μαθητών και μαθητριών, καθώς επίσης γονείς, μέλη του προσωπικού και του διοικητικού συμβουλίου του Κολλεγίου. Παρέστησαν ακόμη οι μεγάλοι ευεργέτες του σχολείου και εκπρόσωποι της τοπικής, πολιτειακής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Σερβική Ορθόδοξη Μητρόπολη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αριθμεί περίπου 48 ενορίες και μοναστήρια σε όλη την ήπειρο. Οι δεσμοί της με τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν γίνει ολοένα και ισχυρότεροι στο πέρασμα των δεκαετιών, ενώ το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού εντοπίζεται στον τομέα της εκπαίδευσης. Μάλιστα, από τη δεκαετία του ’90 εκατοντάδες παιδιά σερβικής καταγωγής έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε ελληνορθόδοξα σχολεία. Ήταν δε αυτή η θετική εμπειρία, από το Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος στο Κίγκσοφορντ του Σύδνεϋ και από άλλα ελληνορθόδοξα σχολεία, η οποία ενθάρρυνε τη Σερβική Εκκλησία στην Αυστραλία να ιδρύσει το Κολλέγιο του Αγίου Σάββα.

Ως εκ τούτου, στην τελετή – ορόσημο των εγκαινίων του Αγίου Σάββα δε θα μπορούσε να μην παραστεί αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Επικεφαλής αυτής ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.

Τον Θεοφιλέστατο κ. Αιμιλιανό συνόδευαν ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος Αναστασιάδης, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος, π. Στυλιανός Σκούτας, και ο διάκονος π. Ειρηναίος Τριάντης. Άπαντες έτυχαν θερμού καλωσορίσματος από τον Επίσκοπο της Σερβικής Εκκλησίας εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κ. Σιλουανό.

Την τελετή τίμησε, επίσης, με την παρουσία της η Πρωθυπουργός της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Gladys Berejiklian, η οποία απηύθυνε εγκάρδιο μήνυμα υποστήριξης και στη έκοψε την κορδέλα στην είσοδο του σχολείου. Ακολούθως, με επικεφαλής τον Επίσκοπο κ. Σιλουανό, η Πρωθυπουργός, ο ομοσπονδιακός βουλευτής κ. Phillip Ruddock, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ιδιωτικών Σχολείων της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Geoff Newcome, και οι λοιποί εκλεκτοί παριστάμενοι περιηγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας, στο παρεκκλήσι και σε άλλους χώρους του Κολλεγίου.