Συνοδική Θεία Λειτουργία για τα ονομαστήρια του Πατριάρχη Βουλγαρίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού και του Αγίου Μάρτυρος Νεοφύτου, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος εόρτασε τα ονομαστήριά του.

Στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία και προσευχή για τον εορτασμό των ονομαστηρίων του Πατριάρχη.

Της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας της Προσευχής προεξήρχε ο Μητροπολίτης του Βέλικο Τάρνοβο κ. Γρηγόριος. Μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Γρηγόριος μετέφερε τους χαιρετισμούς εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου. Τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ημέρας στο ημερολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαίτερα στη Βουλγαρία. Η ημέρα αυτή εορτάζεται εδώ και δεκαετίες ως ονομαστική εορτή του Πατριάρχη Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων ο σεβαστός Πατριάρχης Μάξιμος και ο νυν Πατριάρχης Νεόφυτος, αμφότεροι εκ των οποίων έχουν επιλέξει ονόματα που συνδέονται με τον μεγάλο Ομολογητή της Ορθοδόξου Πίστεως – Άγιο Μάξιμο.

«Σε αυτή την ευοίωνη περίσταση, ας εντείνουμε τις προσωπικές και κοινοτικές προσευχές μας για την Αυτού Αγιότητα. Με τη μεσιτεία του μάρτυρος Νεοφύτου, ας παρακαλέσουμε θερμά τον Μεγαλοδύναμο για την ευημερία του Πατριάρχη μας. Ως Χριστιανοί, αναγνωρίζουμε την ισχυρή δύναμη της προσευχής, γνωρίζοντας ότι «ἡ εὐχὴ τῆς πίστεως σώσει τὸν κάμνοντα, καὶ ἐγερεῖ αὐτὸν ὁ κύριος» (Ιακώβου 5:15). Καθοδηγούμενοι από την αποστολική εντολή «τῇ ἐλπίδι χαίροντες, τῇ θλίψει ὑπομένοντες, τῇ προσευχῇ προσκαρτεροῦντες,» (Ρωμαίους 12:12), ας ενώσουμε τις φωνές και τις καρδιές μας προσευχόμενοι για τον Πατριάρχη Νεόφυτο. Είθε οι ικεσίες μας να ανέλθουν στον Ουρανό, ικετεύοντας τον Πανάγαθο να τον οχυρώσει και να τον στηρίξει, χαρίζοντας του υγεία και δύναμη για να συνεχίσει την πατριαρχική του διακονία για το γενικότερο καλό της αγίας μας Εκκλησίας, καθώς στέκεται ενώπιον του Θεού για λογαριασμό όλων μας».

Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με εγκάρδιες ευχές προς τον Πατριάρχη Νεόφυτο, την Ιερά Σύνοδο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και Χριστιανές που τιμούν την ξεχωριστή αυτή ημέρα.

Πηγή και φωτογραφίες: bg-patriarshia.bg