Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: “Θα πεθάνουμε, για του Χριστού την πίστη την Αγία, και της πατρίδος την ελευθερία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01:06

Μια ιδιαίτερη συνέντευξη έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο OPEN TV, αναφορικά με τη Συμβολή της εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821.

Η συνέντευξη δόθηκε από το Μοναστήρι του Αγίου Λουκά, όπου σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έμεναν προσωπικότητες “που έδωσαν τα πάντα για τον Αγώνα”.

Ο Ησαϊας Σαλώνων, είναι η μεγάλη προσωπικότητα που κυριαρχεί στην περιοχή, όπου στις 27 Μαρτίου 1821 έγινε η Θεία Λειτουργία, παρουσία του Αθανασίου Διάκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στον ρόλο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε στην επανάσταση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “έχουν παρεξηγηθεί οι πράξεις του Γρηγορίου Ε. Μόνο όσοι έχουν υπεύθυνες θέσεις μπορούν να καταλάβουν ποιος ήταν ο ρόλος του Πατριάρχη, καθώς κάθε μικρή επανάσταση σήμαινε τη σφαγή του Πατριάρχη”.

Πρόσθεσε δε πως “αυτοί που έχουν διοικητικές θέσεις, πρέπει να σκεφτούν τον αντίκτυπο στον λαό”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφερόμενος στο Ισλάμ, τόνισε πως δεν πρόκειται για θρησκεία, παρά για ένα πολιτικό κόμμα. “Είναι οι άνθρωποι του πολέμου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε και στα κρυφά σχολεία, τονίζοντας πως εκ των πραγμάτων εκείνη την περίοδο δεν ήταν δυνατόν τα Ελληνόπουλα να έχουν σχολεία.

Στα μοναστήρια οι καλόγεροι ήταν αυτοί που βοηθούσαν τα παιδιά. “Υπήρξαν τα κρυφά σχολεία -και καλώς υπήρχαν- και έχουμε αποδείξεις για αυτό”, τόνισε ο Μακαριώτατος.

Υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σημαντική συμβολή των κληρικών στην Επανάσταση του 1821, δηλώνοντας πως δεν υπήρξε κανένα σημαδάκι επαναστάσεως που δεν ξεκίνησε από κάποιο μοναστήρι και κάποιον κληρικό”.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, “δεν μιλούσαμε για έθνος, αλλά για Ορθοδοξία και πίστη. Όταν ξεσηκώθηκαν οι Χριστιανοί, ήταν ένας αγώνας εναντίον των κατακτητών”.

Αναφέρθηκε ακόμη και στον Ρήγα Φεραίο, ο οποίος είχε πει πως “εκείνο που θα μας συνδέει είναι ο σταυρός”, καθώς και τον όρκο των αγωνιστών του 1821 “για του Χριστού την πίστη την Αγία, και της πατρίδας την ελευθερία”.

“Δεν μιλούσαμε για έθνος τότε, αλλά για Ορθοδοξία και πίστη”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σχολιάζοντας πως το 1821 ξεσηκώθηκαν όλοι μαζί.

“Όλοι πολεμήσαμε. Και οι μικροί και οι μεγάλοι. Και οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Και οι παπάδες και οι λαϊκοί”.