Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας: “Έχουμε ρωσικό στρατό στην Αφρική χωρίς καμιά αντίδραση”

της Έφης Ευθυμίου

Με τη συζήτηση για τις Διαθρησκειακές Σχέσεις στη Μέση Ανατολή ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 4ου Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Εργαστήριο “Εκκλησία και Πολιτισμός” της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το orthodoxtimes.gr.

Μητροπολίτης Καμερούν: Η Βάγκνερ ενισχύει την ψευδό-εξαρχία της Ρωσίας στην Αφρική

Ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, τόνισε στην εισήγησή του ότι στην προσπάθειά της η Εκκλησία να ενσαρκώσει το μυστήριο του Χριστού, αναθεωρεί ή πρέπει να αναθεωρεί αυτοκριτικά συνεχώς τον εαυτό της. Και αυτό είναι το ελπιδοφόρο σημείο. “Ελπιδοφόρο είναι ότι πάντοτε πρωτοστατεί σε ανθρωπιστικής διδασκαλίας έργα. Η ιεραποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δεν περιορίζεται μόνο στη διάδοση του ευαγγελικού λόγου. Το Πατριαρχείο δημιουργεί σχολεία, οργανώνει διανομές τροφίμων σε πρόσφυγες, φτιάχνει φυλακές, γηροκομεία, νοσοκομεία, και προσπαθεί να ενημερώνει σε θέματα ασθενειών και προλήψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η Εκκλησία δεν πέφτει πολλές φορές θύμα οργανωμένης απάτης”, σημείωσε ο Μητροπολίτης.

Όπως εξήγησε, στα σύνορα των σημερινών κρατών της Αφρικής, βρίσκεται μεγάλος αριθμός εθνοτήτων και φυλών, ετερόκλητων μεταξύ τους. Το Καμερούν για παράδειγμα έχει 230 διαφορετικές φυλές, με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική κουλτούρα, παραδόσεις, τρόπους κυνηγιού κλπ. Πολλές φυλές είχαν ως δούλους-είλωτες ολόκληρες άλλες φυλές.

“Η αποικιοκρατία έκανε ένα καλό”, υπογραμμίζει ο κ. Γρηγόριος, “την κατάργηση της εσωτερικής δουλείας μέσω της ισονομίας. Αλλά τα αρχαία μίση καλά κρατούν. Υπάρχουν αυτοί που ήταν πρώην δουλοκτήτες και οι υπόλοιποι που ήταν πρώην δούλοι. Οι πρώτοι είναι παραδοσιακοί, κατά της λευκής κουλτούρας και του Χριστιανισμού που τον κατηγορούν για πρωτεργάτη της κατάργησης της δουλείας. Οι πρώην δούλοι είναι αυτοί που είναι πιο φιλικοί στην πρόοδο, αποδέχονται νέα στοιχεία στις παραδόσεις τους, έχουν πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, λένε αν δεν ερχόντουσαν αυτοί θα ήμασταν ακόμη σκλάβοι”, πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Καμερούν.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ιεραποστολική δράση έχει εργαλειοποιηθεί πολλές φορές. “Πάρτε για παράδειγμα την εισπήδηση της Ρωσίας. Η ρωσική ψευδο-εξαρχία εκτός της οικονομικής υπεροχής για την εξαγορά των συνειδήσεων των Αφρικανών ιερέων, υποστηρίζει και με τη στρατιωτική της παρουσία την εισπήδηση. Η εμφάνιση της Βάγκνερ χωρίς καμία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα, σύντομα μετεβλήθη σε καθοριστικό παράγοντα αλλαγής κυβερνήσεων στα αφρικανικά κράτη. Σήμερα μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της απορροφήθηκε από τον ρωσικό στρατό. Δηλαδή, έχουμε ρωσικό στρατό στην Αφρική χωρίς καμία αντίδραση. Ξέραμε ότι η “Εξαρχία” είχε τη συνδρομή της Βάγκνερ, τώρα ποιος την ενισχύει; Ο ρωσικός στρατός;”, δήλωσε.

Αρχιεπίσκοπος Άγγελος: Εμείς οι Χριστιανοί δεν πρέπει να αποχωρήσουμε ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων

Από την πλευρά του, ο Κόπτης Αρχιεπίσκοπος του Λονδίνου κ. Άγγελος, τόνισε πως παρόλο που τα γεγονότα καθοδηγούνται από την γεωπολιτική, υπάρχει πάντα μια θρησκευτική χροιά. “Υπάρχει επίσης πάντα πίεση προς εμάς να βρουμε μια λύση, να προχωρήσουμε σε προσπάθειες συμφιλίωσης σε μια σύγκρουση. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει θρησκευτικές γραφές για να νομιμοποιήσουν την καταστροφή. Ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε αυτό είναι μέσω του διαλόγου με τις άλλες θρησκείες. Από την εμπειρία μου είναι κρίσιμο να ξέρουμε για το τι θα συζητήσουμε. Εδώ στο Λονδίνο έχουμε δημιουργήσει ένα γραφείο θρησκευτικής ελευθερίας. Εμείς οι Χριστιανοί, δεν πρέπει ποτέ να αποχωρήσουμε από το τραπέζι των συνομιλιών. Γίνεται πολύς λόγος στη Μέση Ανατολή για το θέμα της ανοχής. Θα πρέπει να σεβόμαστε όλους. Όταν βλέπουμε μια κοινότητα ότι διώκεται, να είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι”.

Noam Katz Πρέσβης Ισραήλ στην Αθήνα: Έχουμε την ευθύνη να βρουμε μια εναλλακτική λύση

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα μίλησε στο 4ο Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, αναφερόμενος στην εμπειρία από τη δική του χώρα. “Η Μέση Ανατολή είναι πατρίδα για πολλές θρησκευτικές ομάδες, έχει μακρά ιστορία. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ο εξτρεμισμός. Και σήμερα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την περιοχή μας και για άλλες περιοχές. 22% του Ισραήλ δεν είναι Εβραίοι. 8,1% των μειονοτήτων είναι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί είναι ένα μικρό ποσοστό. Το Ισραήλ έχει τη μόνη χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή που μεγαλώνει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Katz, “κάθε δημοκρατική χώρα πρέπει να βάζει προτεραιότητες με βάση τα όσα συμβαίνουν. Στις 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε πόλεμος κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς ξεκίνησε επίθεση εναντίον του στρατού μας, εναντίον, παιδιών, γυναικών, βρεφών. Αυτή η οργάνωση πήρε ομήρους, ακόμη κρατάνε αρκετούς στη Γάζα, Πιστεύαμε πριν τον μήνα του ραμαζανιού θα βρίσκαμε μια λύση. Η Χαμάς επέλεξε άλλη οδό, προσπάθησε να ενισχύσει την ένταση, να ξυπνήσει το θρησκευτικό αίσθημα. Το Ισραήλ αποφάσισε όμως να επιτρέψει τους μουσουλμάνους να γιορτάσουν το Ραμαζάνι όπως συνήθως. Είναι η πιο σημαντική γιορτή για αυτούς, για τους πιστούς, για προσκυνητές που έρχονται και από άλλες χώρες. Θα κάνουμε καθημερινές αξιολογήσεις, θα τηρήσουμε την ασφάλεια αλλά η ελευθερία της λατρείας θα διατηρηθεί. Και το Χριστιανικό Πάσχα θα γιορταστεί, με κάποιους περιορισμούς για το πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται στον ναό”.

Διευκρίνισε δε ότι “η σύγκρουση που έχουμε με τους Παλαιστινίους είναι εθνική, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Και πιστεύουμε ότι οι πολιτικές συγκρουσιες μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο. Ωστόσο έχουμε οργανώσεις όπως το Isis και την Αλ Κάιντα, το Ιράν, που πιέζουν για εξτρεμισμό στην περιοχή μας, κάποιες φορές μοιράζονται την ιδέα ενός θρησκευτικού πολέμου. Και εμείς έχουμε την ευθύνη να βρουμε μια εναλλακτική λύση”.