Εκκλησια Κύπρου: Η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της για την παρουσια πιστων στους ναούς (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:17

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα ως προς την προσέλευση των πιστών στους ναούς κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων εκκλησιαστικών ακολουθιών.

Η Ιερά Σύνοδος κατανοεί την αγωνία των υπευθύνων και τις προσπάθειές τους για προστασία της υγείας του λαού. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί ότι τα νέα μέτρα είναι υπερβολικά και άδικα για την Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση των υπευθύνων ότι γνωρίζουν την ψυχολογική κατάσταση του λαού και κατανοούν την κόπωσή του από τους ποικίλους περιορισμούς, δηλώνει ότι περίμενε διαφορετική αντίκρυση του θέματος του εκκλησιασμού εκ μέρους της Κυβέρνησης, ιδιαιτέρως κατά την επί θύραις περίοδο των μεγάλων εορτών της Χριστιανοσύνης.

“Μπορεί για άλλους λαούς η και για μερικούς στην Κύπρο, τα Χριστούγεννα να εξαντλούνται στην ανταλλαγή δώρων η στο εορταστικό τραπέζι. Για τον πιστό λαό μας, όμως, άλλες είναι οι προδιαγραφές της εορτής. Για τον πιστό λαό μας δεν νοούνται Χριστούγεννα η Θεοφάνια χωρίς εκκλησιασμό και συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να γίνεται σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων. Δεν θα πρέπει οι ναοί να τίθενται στην ίδια μοίρα με χώρους κοινωνικής συνάθροισης η εργασιακής απασχόλησης”, δήλωσε η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της.

Η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι υλικοπνευματική οντότητα και χρειάζεται σύμμετρη ανάπτυξη της υλικής και πνευματικής υπόστασής του. Η πείρα της ζωής επιβεβαιώνει ότι «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος». Συνέχισε λέγοντας ότι αν αδιαφορήσουμε για το πνευματικό του συστατικό θα οδηγηθούμε σε μίαν ασύμμετρη ανάπτυξη του ανθρώπου με χαρακτηριστικό την ψυχολογική του αστάθεια και την πνευματική του κόπωση.

Επομένως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της ως προς την παρουσία των πιστών στους ναούς και στις μεγάλες εορτές, αλλά και κάθε Κυριακή. Η Σύνοδος προτείνει το εξής: “Έχουμε κι εμείς την ευαισθησία για τη διαφύλαξη της υγείας του λαού. Έχουμε, όμως, την πεποίθηση ότι η παρουσία πιστών στους ναούς, ανάλογα με το εμβαδόν των ναών και τηρουμένων και όλων των άλλων σχετικών υγειονομικών διατάξεων, δεν συμβάλλει στη διασπορά του ιού. Κάτι τέτοιο δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα, όπως και οι ειδικοί μας διαβεβαίωσαν. Τόσο οι ιερείς όσο και οι εκκλησιαστικοί επίτροποι έχουν λάβει αυστηρές οδηγίες για τήρηση όλων των σχετικών οδηγιών των Υγειονομικών Υπηρεσιών.”

Στις ενορίες των πόλεων και σε μεγάλες κοινότητες, όπου υπάρχουν πέραν του ενός ιερείς θα γίνονται δύο και τρεις Θ. Λειτουργίες προς εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών, τηρουμένων πάντοτε των υγειονομικών μέτρων.

Επιπλέον, η Ιερά Σύνδος καλεί τους πιστούς να επιδείξουν υπομονή στις παρούσες δύσκολες καταστάσεις, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τα δικαιολογημένα αιτήματα και επανεξετάζοντας τη θέση της θα δώσει στον θρησκευόμενο λαό της Κύπρου την ευκαιρία να εορτάσει χριστιανοπρεπώς τα Χριστούγεννα.

Η Σύνοδος ελπίζει ότι ο Θεός θα απαλλάξει σύντομα από την ενσκήψασα λοιμική νόσο, για να μπορέσουμε ελεύθεροι να επιστρέψουμε στη χωρίς περιορισμούς προηγούμενη θρησκευτική ζωή.