Συνεδριάζει η Αγία και Ιερά Σύνοδος στο Φανάρι για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

© Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνεδριάζει από σήμερα και μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, προκειμένου να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης στο τέλος του προηγουμένου έτους είχε καταρτίσει το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, το οποίο αποτελείται από τους Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιο, Κισσάμου Αμφιλόχιο, και Πέτρας Γεράσιμο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το τριπρόσωπο αποφασίστηκε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης και δεν καταρτίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως γινόταν μέχρι να αλλάξει ο νόμος το 2014.

Προηγήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, η κατάταξη του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου στους εφησυχάζοντες ιεράρχες, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κηρύσσοντας τον Θρόνο σε χηρεία, ενώ είχε προτρέψει την Εκκλησία της Κρήτης να προχωρήσει στον καταρτισμό του τριπροσώπου.

Νωρίτερα η Σύνοδος της Κρήτης είχε αποφασίσει ομόφωνα την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου από τα καθήκοντα του, αφού είχε λάβει υπόψη τις ένορκες πιστοποιήσεις τριών ιατρών-Καθηγητών Πανεπιστημίου, για τα χρόνια προβλήματα υγείας του κ. Ειρηναίου.