Την Τετάρτη οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το ουκρανικό αυτοκέφαλο (upd)

Τελευταία ενημέρωση 14:10

Συνεδριάζει σήμερα στις 10:00 το πρωί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου μετά τις αντιδράσεις τεσσάρων ιεραρχών αναφορικά με την μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Β’.

Σήμερα στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, πρόκειται να γίνει προσπάθεια συμβιβασμού των διεστόντων, ώστε να βρεθεί μια μέση λύση και να σταματήσει η Εκκλησία της Κύπρου να μαστίζεται από διαφωνίες.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ φέρουν να υπάρχει καλή διάθεση και από την πλευρά του Μακαριότατου αλλά και των πέντε αρχιερέων με την ελπίδα σε μια συναινετική απόφαση η οποία θα οδηγήσει τουλάχιστον σε αναστολή της συγκρουσιακής κατάστασης μετά την μνημόνευση του κ. Επιφάνιου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Και δεύτερη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα χρειαστεί προκειμένου η Εκκλησία της Κύπρου να τοποθετηθεί επίσημα στο θέμα που έχει προκύψει με τη μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και την αντίδραση τεσσάρων Ιεραρχών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, κατά την πρώτη μέρα συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, οι Ιεράρχες, σύμφωνα, με τον εκπρόσωπο της Συνόδου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, εξέτασαν διεξοδικά και σε πνεύμα ενότητας, το όλο ζήτημα. Ωστόσο η συζήτηση δεν φαίνεται να ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα τα μέλη της Συνόδου να συνέλθουν και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συζήτηση και να λάβουν μια ομόφωνη, κατά τον Πάφου Γεώργιο, απόφαση επί του Ουκρανικού ζητήματος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου μετά το πέρας της Συνόδου δήλωσε πως «έχουν φύγει οι παρεξηγήσεις» που δημιουργήθηκαν μετά την αντίδραση των τεσσάρων Ιεραρχών (Λεμεσού Αθανάσιου, Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα και Αμαθούντος Νικόλαου).

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος να ανακαλέσει την απόφασή του για αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος επανέλαβε πως την ερχόμενη Τετάρτη οι Ιεράρχες θα καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.