Συνεδριάζει έως και την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Συνεδριάζει από την Τρίτη 12,  μέχρι την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα εξετάσει θέματα της ημερήσιας ατζέντας.

Η συνεδρία της ΔΙΣ έρχεται μετά από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας που έλαβε χώρα από την Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετά τις έντονες προειδοποιήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος την Κυριακή στον λόγο του προς τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικο, τόνισε πως “υπάρχει μία λέξη που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, «αποτειχίζομαι». Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «Αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω ότι αποτειχίζομαι».

Οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται ως μήνυμα προς τους (και όχι μόνο) Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Κυθήρων, για τους οποίους έχει ανοίξει η διαδικασία των ανακρίσεων για απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί το Πάσχα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ιεραρχία εξέλεξε πέντε νέους Μητροπολίτες, τον Λαγκαδά Πλάτωνα, τον Καστορίας Καλλίνικο, τον Κιλκίς Βαρθολομαίο, τον Περιστερίου Γρηγόριο, και τον Θήρας Αμφιλόχιο και στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις-εισηγήσεις από τους Μητροπολίτες αναφορικά με τη θέση της εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή και ιδιαίτερα στον καιρό της πανδημίας.

Η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, ήτοι από 1.9.2021 έως 31.8.2022, είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος
Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος
Κασσανδρείας κ. Νικόδημος
Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος
Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος
Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
Αργολίδος κ. Νεκτάριος
Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος
Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος
Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος
Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος
Καρπενησίου κ. Γεώργιος