Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη Μητρόπολη Χίου για την Επανάσταση του 1821

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821 στην Ιερά Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιακώβου, Χίου επί τη εορτή των Αγίων Νεομαρτύρων Νικολάου, Σταματίου και Ιωάννου εκ Σπετσών (1822), οι οποίοι μαρτύρησαν στην περιοχή της Χίου, πλησίον του Ι. Ναού.

Ο Μητροπολίτης Χίου αναφέρθηκε με την αφορμή της ναυτικής ιδιότητος των Αγίων, στην διαχρονική σχέση ναυτοσύνης και Ελληνικού Έθνους και ιδιαιτέρως στο ευεργετικό έργο της Ελληνικής Ναυτιλίας τόσο κατά την περίοδον της Τουρκοκρατίας, όσο και κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Οικονόμο τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσιμολογιώτατο π. Εμμανουήλ Τζιώτη, Εκπαιδευτικό και πολύτεκνο Ιερέα, Υπεύθυνο της Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Μητροπόλεως και αναπληρωτή Υπεύθυνο της Ποιμαντικής Νεότητος, για το πρόσωπο του οποίου, όσο και της Πρεσβυτέρας Αδαμαντίας, Πτυχιούχου Ε.Μ.Π., κόρη του Καρδιοχειρουργού Χρήστου Χαρίτου, ο Χίος Ιεράρχης μίλησε με απέραντη και βαθύτατη πατρική αγάπη.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Μουσάς, ο Ιεροδιδάσκαλος π. Εμμανουήλ Τζιώτης και ο Αρχιδιάκονος π. Απόστολος Λάρδας. Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Δημήτριος Ζαννίκος, Άρχων Μαίστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και ο Λαμπαδάριος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Βροντάδου κ. Ιωάννης Κοσσένας και μεταξύ των πιστών ήσαν ο Επιτελάρχης της 96 ΑΔΤΕ κ. Αντώνιος Φουρνιστάκης, Συνταματάρχης (ΠΒ) και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης.