Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις για το 1821

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο της συμπληρώσεως 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως από τον κορωνοϊό.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου

Συγκεκριμένα την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου (Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού), η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος συμμετέχει στις εκδηλώσεις “Κατσώνεια” που διοργανώνονται στη νήσο Σκιάθο. Θα τιμηθεί επίσης η επέτειος της υψώσεως της πρώτης ελληνικής επαναστατικής Σημαίας στη Σκιάθο. Στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών θα τελεσθεί η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Επιμνημόσυνη Δέηση. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με ιστορικά θέματα και με διοργανωτή τον Δήμο Σκιάθου.

Η Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού διοργανώνει επετειακή ομιλία στις 18:00 στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Πεύκης. Το θέμα θα είναι: «Διαπιστώσεις και ανατάσεις από το θαύμα του 1821» με ομιλητή τον Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων.

Η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης θα τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων στο Ολοκαύτωμα του Βρονταμά (στις 15 Σεπτεμβρίου 1825 οι 400 κάτοικοι του Βρονταμά κάηκαν μέσα στο σπήλαιο με εντολή του Ιμπραήμ). Στις 18:00 θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο Παλαιομονάστηρο (Ιερά Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων). Στις 21:00 στην κεντρική πλατεία του Βρονταμά θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των προτομών του παπα-Δημήτρη και του Γιαννάκη Καραμπά.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου

1) Το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 7-10 π.μ. στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου καθώς και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Σουλιωτισσών που έπεσαν από τον βράχο του Ζαλόγγου.

2) Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 7μ.μ. στον εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, θα γίνει εκδήλωση με τίτλο: «ΖΑΛΟΓΓΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ». Η αφιερωματική αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης της θυσίας των Σουλιωτισσών (1803) περιλαμβάνει ένα πλούσιο μουσικό και φιλολογικό οδοιπορικό στην ιστορία του Σουλίου και στην γενναία θυσία των Σουλιωτισσών από τον βράχο του Ζαλόγγου και συγκεκριμένα: Εκκλησιαστικούς ύμνους για τους Μάρτυρες της Πίστεως. Τους ύμνους θα ερμηνεύσει ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης «Chorus Nicopolitanus».

Ομιλία του Σπυρίδωνος Σκλαβενίτη, δρος Ιστορίας, Προϊσταμένου Τμήματος Γ.Α.Κ Πρέβεζας με θέμα «Το Ζάλογγο και τα άλλα Ζάλογγα. Τόποι αυτοθυσίας και Ελευθερίας».

Δημοτικά ιστορικά τραγούδια του Σουλίου από φωνητικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής και την ορχήστρα του Θοδωρή Γεωργόπουλου.

Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου, υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Χλίτσιου, θα αποδώσει παραλλαγές του Χορού του Ζαλόγγου των λογίων συνθετών Νίκου Σκαλκώτα, καθώς και των Πρεβεζάνων δημιουργών Σπύρου Δήμα και Σπύρου Ευαγγέλου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο κ. Μιχάλης Ζάμπας, Μουσικός, Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Παραδοσιακής Μουσικής, ενώ την παρουσίαση και εκδήλωση θα κάνει ο κ. Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος-Δημοσιογράφος. Μουσικός Παραγωγός ΕΡΤ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν ομιλίες οι: