Συνεχίζεται η διαμάχη της Ρωσικής Εκκλησίας με τον αφορισμένο μοναχό Σέργιο

του Κώστα Ονισένκο

Ο αφορισμένος από την Ρωσική Εκκλησία μεγαλόσχημος μοναχός Σέργιος (κατά κόσμον Νικολάι Ρομανόφ) εγκαινίασε Ιερό Ναό μέσα στον χώρο του γυναικείου μοναστηριού του Κεντρικού Ουράλ, ιδρυτής του οποίου είναι ο ίδιος.

Ο αφορισμένος μοναχός παραμένει στο μοναστήρι τους τελευταίους μήνες, όσο διαρκεί η διαμάχη του με την Ρωσική Εκκλησία. Η ηγουμένη του μοναστηριού αποχώρησε ενώ η οικεία Μητρόπολη έχει δηλώσει ότι όλες οι τελετές που πραγματοποιεί ο Σέργιος είναι άκυρες.

Στις 6 Οκτωβρίου έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σχετικά με τις καταγγελίες για βασανισμούς παιδιών στο μοναστήρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο διάστημα 2004 – 2019 άγνωστα άτομα “κινούμενα από λανθασμένη αντίληψη διαδικασίας ανατροφής ανηλίκων” προκαλούσαν στα παιδιά που ζούσαν στο μοναστήρι σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, πρόκειται για επτά παιδιά, στα οποία ασκούνταν βία, τέσσερα εξ αυτών βρίσκονταν εκεί χωρίς τη γνώση των γονιών ή των κηδεμόνων τους. Παράλληλα, αστικό δικαστήριο επιδίκασε στον πρώην μεγαλόσχημο μοναχό πρόστιμα ύψους 1.150 δολαρίων ΗΠΑ (90.000 ρούβλια) για διάδοση ψευδών πληροφοριών και 230 $ (18.000 ρούβλια) για υποκίνηση μίσους. Τα πρόστιμα αφορούν τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω YouTube.

Ειδικότερα, ο μεγαλόσχημος μοναχός Σέργιος, ο οποίος φαίνεται μέχρι σήμερα να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στο μοναστήρι, βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν το περασμένο καλοκαίρι στράφηκε εναντίων της ηγεσίας τη ρωσικής εκκλησίας ασκώντας δριμεία κριτική με αφορμή τους περιορισμούς στους θρησκευτικούς χώρους λόγω του κορονοϊού. Μετά από σειρά εκκλησιαστικών δικαστηρίων ο Σέργιος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και στην συνέχεια αφορίστηκε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η οικεία μητρόπολη έλαβε καταγγελίες από αυτόπτες που υποστήριξαν ότι έγιναν μάρτυρες βιοπραγίας ενάντια στα παιδιά.

Ερώτημα παραμένει το αν ανάλογες καταγγελίες ή υπόνοιες υπήρξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν το μοναστήρι λειτουργούσε μέσα στο σώμα της Ρωσικής Εκκλησίας και αν οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις (εφόσον επιβεβαιωθούν) λειτουργήσουν ως αφορμή προκειμένου να υπάρξουν έλεγχοι στη λειτουργία και άλλων μοναστηριών όπου φιλοξενούνται ανήλικοι.