Συνεχίζεται η αντικανονική δραστηριότητα της Ρωσικής Εκκλησίας στη Γεωργία

© Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας

Μπορεί στην εκκλησιαστική επικαιρότητα αυτή την περίοδο να βρίσκεται (και δικαίως) το θέμα της αντικανονικής εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ως αντίποινα για την αναγνώριση από τον Πατριάρχη Θεόδωρο της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο και άλλες περιπτώσεις παράνομης “εισβολής” του Πατριαρχείου Μόσχας σε άλλες Εκκλησίες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση -που επισημαίνει σε ανάρτηση της η σελίδα “Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας” – του παράνομα κτισμένου ναού από την Ρωσική Εκκλησία, στην κατεχόμενη περιοχή Τσχινβάλι της Γεωργίας, η ανέγερση του οποίου δεν συμφωνήθηκε με την κανονική αρχή αυτής της επαρχίας, δηλαδή το Πατριαρχείο Γεωργίας.

Αυτή η διαδικασία της εισπήδησης υπό την Ρωσική Εκκλησία στα κανονικά όρια της Ορθόδοξης Παλαίφατης Εκκλησίας της Γεωργίας συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, παραβιάζοντας τους Θείους και Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε μια άλλη κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Γεωργίας, στην Αμπχαζία.

Ο προκαθήμενος της Παλαίφατης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, Αρχιεπίσκοπος Μτσχέτας και Τιφλίδας και Μητροπολίτης Σοχούμης και Αμπχαζίας και Καθολικός-Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαμαρτυρία και την καταδίκη των αντικανονικών ενεργειών της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά αυτή συνεχίζει να δρα μέχρι και σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος αναφερόμενος στον προκαθήμενο του Πατριαρχείου Γεωργίας, δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τον κανονικό τίτλο του, ως Μητροπολίτη πάσης Αμπχαζίας.

Όπως επισημαίνει η σελίδα “Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας”, στις κατακτημένες περιοχές του Τσχινβάλι και της Αμπχαζίας η Εκκλησία της Ρωσίας επίσημα και ανοιχτά έχει στείλει τους κληρικούς, οι οποίοι μνημονεύοντας τον Μόσχας Κύριλλο, δρουν αντικανονικά και τελούν τις ακολουθίες.

Αυτή τη φορά οι Ρώσοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ρωσίας τέλεσαν τις ακολουθίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, αγνοώντας την κανονική αρχή και αρμοδιότητα του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία.

© Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας